Инфо

2. април 2015.2. апр 2015.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

У овој, последњој недељи Часног поста, која се зове Велика или Страсна недеља, празнује се успомена на издају, хватање и страдање Господа Исуса Христа. Целе седмице, у нашим храмовима се врше посебна богослужења, а најважнији празници су Велики четвртак и Велики петак
Данас, на Велики четвртак, дан када је Господ установио Свету тајну причешћа, служи се литургија светог Василија Великог, а у вечерњим часовима, у храму се чита дванаест јеванђеља о страдању Христовом.
На Велики петак, који је спомен Христовог распећа, у храмовима се поподне износи се плаштаница (платно на коме је приказано полагање Христово у гроб), коју верници целивају све до Васкрса. Плаштаница се поставља на посебно украшен сто (гроб Христов), испред олтара. У неким нашим крајевима, обичај је да се верници провлаче испод стола на који је положена плаштаница, помоле Богу и помисле жељу.
Целе ове недеље црква заповеда најстрожи пост без рибе и уља. На Велики петак пожељно је ништа не јести.
Васкрс је највећи хришћански празник. Тога дана је Господ Исус Христос васкрсао из мртвих, победио смрт и свим људима од Адама и Еве до последњег човека на земљи даровао вечни живот. Због значаја овога празника, свака недеља у току године посвећена је Васкрсу и свака недеља је мали Васкрс. Васкрс спада у покретне празнике, и празнује се после јеврејске Пасхе, у прву недељу после пуног месеца који пада на сам дан пролећне равнодневнице, или непосредно после ње. Најраније може да падне 4. априла, а најкасније 8. маја по новом календару.
За Васкрс су везани лепи обичаји у нашем народу и целом хришћанском свету. Фарбање јаја је један од најрадоснијих српских обичаја, који није искорењен ни у градовима. Јаје је симбол обнављања природе и живота. И као што бадњак на огњишту даје посебан жар божићној ноћи, тако васкршње црвено јаје представља посебну радост за оне који дарују и за дароване.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa