Инфо

2. април 2015.2. апр 2015.
СТРУЧНИ СКУП САНИТАРНЕ СТРУКЕ

НА ВИСОКОМ НИВОУ

Прошлог петка хотел „Слобода“ угостио је око 200 санитарних инжењера и техничара који су присуствовали стручном курсу И категорије, под називом „Поштовање и правилно спровођење писаних процедура ““ прави пут ка очивању здравља“. Скуп су организовали Удружење здравствених радника Србије, Друштво санитарних инжењера и тахничара Србије, Удружење здравствених радника Мачванског региона „Здравље“ и Завод за јавно здравље Шабац. Министарство здравља представљали су помоћници министра, прим. др Зоран Панајотовић и др Драган Вуканић.
Отварање конференције увеличали су и директорка Дома здравља Шабац, прим. др Милијана Поповић и председница Удружења здравствених радника Мачванског региона, Бранка Адамовић. Ученици средње медицинске школе „Др Андра Јовановић“, смера санитарно ““ еколошки техничар, са стручним професорима и директором Александром Пајићем, такође су присуствовали скупу.
Мирослав Манојловић из ЗЗЈЗ Шабац наводи да су најављене и неке ствари које тек следе. Припремају се нови правилници из Закона о здравственој заштити становништва и Закона о заштити становништва од заразних болести.
-Правилник о болничким инфекцијама донеће неке промене. Једна од тематских области била је везана управо за болничке инфекције. Измене ће бити у смислу кадровске структуре и наша струка ће бити заступљена у комисији за болничке инфекције. Било је речи и о улози ЗЗЈЗ Шабац у ванредној ситуацији, која није била мала. Завод се доста ангажовао и нисмо имали ни једну епидемијску форму. Занимљиво је истаћи да такође нисмо имали ни један проблем повреде на раду, а једна од тематских области је била и процена ризика и менаџмент безбедности.
Манојловић истиче да је скуп протекао на веома високом нивоу што се тиче едукативног карактера и да су све теме биле изузетно квалитетне. Значајно је поменути и подршку спровођењу вакцинације деце, поготову по редовном календару, што је један од превентивних видова заштите од заразних болести.
Стручна предавања, поред стручњака из шабачког ЗЗЈЗ, одржали су и гости из Београда и Ниша. Говорило се, између осталог, о објектима за припрему хране у вртићима, као и о контроли санитарно ““ хигијенског стања у централним кухињама београдских општина.
Скуп је финансијски подржан од стране приватних фирми са којима струка сарађује и на терену.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa