Инфо

2. април 2015.2. апр 2015.
Промоција ромског језичког и културног стваралаштва у Богатићу

РЕЧНИК ““ КАМЕН ТЕМЕЉАЦ

Недавно, у Богатићу је у организацији Народне библиотеке “Јанко Веселиновић“, Општине Богатић и ИП Ивис Публисхинг из Београда, одржана промоција Српско-ромско““енглеског речника са граматиком и правописним саветником аутора Бајрама Халитија, мастера правних наука. Такође, одржано је и предавање на теме историја Рома, култура Рома, књижевност и језик Рома.
У промоцији су осим аутора Речника учествовали и Радован Илић, издавач и директор Беокњиге из Београда, те Жарко Павловић директор ИВИС Публисхинг, који је и главни медијски промотер ромског културног и језичког стваралаштва.
Промоцију је својим музицирањем на гитари употпунио и професор Музичке школе из Шапца, Јован Јаковљевић, док је Жарко Павловић читао стихове из ауторове тројезичне збирке песама “Тугованка над храмом смрти косметским Ромима“.
Аутор Бајрам Халити је истакао да речник садржи преко 60.000 речи и да је у њему дат детаљан преглед граматике ромског језика која ће бити од велике користи, и као и сам речник , свима којима је ромски матерњи језик. Такође и онима који га уче као страни, преводиоцима, политичарима, као и људима који се баве културним, образовним или другим јавним послом. И наравно великом броју људи широм света који говоре енглески језик.
Овај речник је практично први приручник такве врсте који је одштампан у последњих 30 година, и ромској и неромској нормативистици је потребан, као и држваним институцијама, медијима, невладиним организацијама, студентима, истраживачима ромског језика, као и будућим катедрама ромског језика при универзитетима у Србији. Због тога је ова књига о језику камен темељац ромске културе и идентитета за предстојеће деценије и биће незаобилазна литература у свакој школи, библиотеци, кући у Србији и свугде где Роми и ромски народ живи.

З. Павловић, Фото: С. Павловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa