Инфо

2. април 2015.2. апр 2015.
ИНИЦИЈАТИВА ЗА ОДРЖАВАЊЕ ДАНА ЈАНКА ВЕСЕЛИНОВИЋА

НАГРАДА ЗА ИСТОРИЈСКИ РОМАН

Живот и дело значајног мачванског и српског књижевника Јанка Веселиновића, веома мало су истражени и присутни у јавности, констатовали су између осталог чланови иницијативног одбора за организовање дана Јанка Веселиновића на прошлонедељном састанку одржаном у Удружењу књижевника Србије у Београду.
Подржавајући иницијативу месне заједнице Глоговац, тамошње цркве и Културно образовног центра Богатић, председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић, је обећао сву помоћ, без обзира на тешко време у култури, посебно, за будуће време, а против заборављања, изузетних личности српске књижевности, какав је био Јанко. Андрић је предложио одржавање неке врсте округлог стола у Удружењу посвећене животу и делу Јанка Веселиновића, потом за предстојеће лето обилазак места, трагом великог српског реалисте и установљење годишње књижевне награде за историјски роман, која би се додељивала сваке године, уз одговарајућу плакету с ликом Јанка Веселиновића и постављање његове бисте у холу Удружења.
Идеју одржавања Јанкових дана, промовисао је и Иван Радовановић, директор Културно образовног центра Богатић, најављујући одржавање свечане академије посвећене аутору “Хајдук Станка“ и других вредних дела српске реалистичке књижевности, који је уз све, за кратког животног века, био неко време учитељ у Свилеуви и председник општине Коцељева.
- Памте га и као великог боема, сталног госта Скадарлије и изузетно надареног певача, који на велику очеву жалост није овај Божји дар крунисао у цркви, већ у култним београдским кафанама. Оставио је и драгоцен књижевни опус, зашта и деца у школама треба да знају, каже Драгослав Катић, родом из Глоговца, велики поборник очувања старих вредности, наглашавајући да већ наредне године сеоска црква слави 200. годишњицу.

Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa