Инфо

2. април 2015.2. апр 2015.
ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА АУТИЗМОМ

СТОП ДИСКРИМИНАЦИЈИ


Низом активности током прошле седмице Центар за социјални рад обележио је Међународни дан особа са аутизмом. Последњег дана марта организована је трибина на тему „Аутизам ““ стоп дискриминацији“ што је и овогодишњи мото. Дан касније у пешачкој зони испред Градске управе деца из Установе за децу и младе и Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју са најмлађим члановима шабачких кошаркашких клубова учествовали су у Спортском дану. Централног дана, 2. априла, испред Културног центра, уметничке радионице пружиле су креативно дружење малишана ПУ „Наше дете“, ученика ОШ „Ната Јеличић“ и деце из већ поменутих установа.
- Особе са аутизмом су на један забрињавајући начин дискриминисане и искључене из редовних друштвених токова тако да су овакве манифестације и социјализација особа са аутизмом и са посебним потребама веома значајне за њихов здрав емоционални развој у нивоима на којима функционишу. Веома је битно извести их из јавности како би се осетили прихваћеним, а с друге битно је и да их наша јавност види тако да им буде јасно да су то наши суграђани које треба да поштујемо. После оваквих манифестација и дружења видљиво боље функционишу, релаксиранији су и опуштенији ““ рекла је Тања Михаиловић, руководилац Службе за локална права и услуге.
Програм инклузије примењује се и у Предшколској установи „Наше дете“ која је и овога пута дала свој допринос дружењем и учешћем у радионицама.
- Наша деца у вртићу немају предрасуде. Ми смо јако толерантни и волела бих да сви виде да се толеранција учи од најмлађег узраста, од малих ногу. Ми заиста дајемо из свег срца подршку и као васпитачи и као људи ““ додала је Данијела Томић, васпитач вртића „Снежана“.
Оваквим и сличним манифестацијама увек се радо одазову и ученици ОШ „Ната Јеличић“ чији учитељи и наставници имају искуства у раду са децом са посебним потребама.
- Радимо са њима прилагођеним програмом, по ИОП програму и на начин који то њима одговара и све то у сарадњи са родитељима. Трудимо се да све различитости прихватимо на начин на који је то најбоље могуће и да просто будемо подршка данас и људима у организацији и нарочито деци којој је помоћ и оваква врста подршке увек потребна ““ истакла је учитељица одељења ИИИ3 Весна Мијатовић.
За креативни део била је задужена Драгана Ђурђевић, академска сликарка, која је за ову прилику осмислила слагалицу у виду метафора и друштвене игре.
- Већ одређено време одржавам ликовне радионице у нашем граду тако да сам се врло радо одазвала позиву. Као метафора представља нас као делиће у мноштву. Такви заједно чинимо целокупну слику и решење једне слагалице. Као друштвена игра слагалица је била направљена на алузију играчака сачињених од обојених коцкица са магнетима који су слагани на лимену подлогу. Поред ње биле су још четири табле са подлогом имитације зида и осликане шаблоном дечјих пазли тако да су деца бојила и креирала своју личну слагалицу ““ додала је Драгана.
Подршку и овога пута дали су волонтери Канцеларије за младе, а ове године придружили су се и чланови Волонтерског центра Шабац. На штандовима продавали су радове особа са аутизмом.
- Све ово смо организовали да би им пружили подршку у настојању да се не осете другачијима. Покушавамо да што више смањимо дискриминацију којој су изложени. Волели бисмо да схвате да нису другачији од нас и да им пружимо љубав ““ поручила је Катарина Јагодић, ученица друге године смера лабораторијски техничар Медицинске школе „Др Андра Јовановић“.
Наду да ће и следеће године учествовати у овој племенитој акцији намењеној особама са аутизмом изразио је и председник Волонтерског центра Шабац Александар Ковачевић.
- У протеклом периоду бавили смо се различитим манифестацијама, организацијама за децу која немају никаквих специјалних или посебних потреба. Овога пута желели смо да помогнемо у укључењу деце и особа са аутизмом у друштвена збивања јер су они равноправни чланови друштва ““ додао је Ковачевић.
После шетње са плавим балонима до Шабачког позоришта на бини испред Културног центра гитаристи, хармоникаши и Хорић ученика другог разреда Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ под управом проф. Соње Живковић одржали су концерт. Наступили су и бенд „Елевен“ и Изворни ансамбл „Тандрчак“ КУД „Абрашевић“. У вечерњим сатима зграда Градске управе била је осветљена сијалицама плаве боје која је иначе заштитни знак особа са аутизмом.
О. Гавриловић

У ОШ „ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ“ ПРЕДСТАВЉЕНА АНДРОИД АПЛИКАЦИЈА
УПОЗНАЈ ШАБАЦ
Све је кренуло од идеје која би објединила интересовања младих и њихову едукацију. Девет месеци касније андроид апликација „Упознај Шабац“ осванула је на сајту „Наслеђе Мачве“. Прошлог четвртка представљена је и у сали ОШ „Јанко Веселиновић“ и то са разлогом. Проф. разредне наставе Жељка Бојић у сарадњи са проф. српског језика и књижевности у Економско-трговинској школи Даниелом Берић Дамњановић реализовала је надасве креативан пројекат.
- Веома сам задовољна овим што смо постигли. Апликација је превазишла и наше замисли. Било је планирано да буде десет локација а приказана је четрдесет једна. Апликација је урађена на два језика, српском и енглеском. Убацили смо и календар манифестација тако да је тиме заокружена културно-историјска прича о Шапцу ““ рекла је Жељка Бојић.
Водећи се и личним разлозима проф. Берић Дамњановић у овом пројекту пронашла је савршену прилику за својеврстан културни водич града.
- Мислим да су ме водили лични разлози јер ја прва имам потребу да се повремено подсећам значаја неких зграда и објеката крај којих пролазим. С обзиром да сам и сама просветни радник то ми је згодно да могу на лаган начин да препоручим својим ученицима како да, када им неко дође, покажу оно што Шабац јесте. Ово је био најједноставнији, најприроднији и технички најлакши начин да се то оствари а да вам не треба нико као помоћ. Није везано за један тренутак него је пројекат који може да траје неограничено дуго ““ истакла је проф. Даниела Берић Дамњановић.
За програмерски део биле су задужене чачанка Драгана Алексић и краљевчанка Александра Бојовић, тада студенткиње Факултета организационих наука у Београду. Први пословни изазов за ове младе девојке само је био подстрек за даље.
- Радом на овом пројекту унапредиле смо програмерске вештине али смо и из прве руке упознале град Шабац. Нама и као корисницима, а не програмерима, јако је занимљиво. Видимо велику примену и сврху апликације. То је једна лепа ствар. Захваљујемо се на презентацији и указаној прилици да учествујемо у овако једном великом пројекту ““ рекла је дипл. инж. Драгана Алексић, тренутно на мастер студијама.
Највећи изазов за ове талентоване девојке представљао је дизајн апликације.
- Све у свему било је занимљиво. Програмери немају баш искуства са дизајном тако да је требало све уклопити, укомбиновати боје и провући неки симбол Шапца. Одлучиле смо се за заставу. Зато нам је дизајн и био највећи изазов ““ истакла је дипл. инж. Александра Бојовић.
Андроид апликација „Упознај Шабац“ била је, по речима начелнице Одељења друштвених делатности Ане Маринковић, један од креативнијих пројеката који је прошао на конкурсу града у области културе.
- У складу са новим савременим технологијама врло је интересантан. Грађани ће тек имати прилике да виде бенефите овог пројекта. Надам се да ће се овакви пројекти и у наредним годинама негде иновирати, усавршавати и нудити нове могућности. Град и надаље финансира, односно спроводи, ове пројекте и надамо се да ћемо имати прилику да све заинтересоване младе и оне мало старије који имају нешто интересантно да понуде и покажу бити неки од будућих реализатора пројеката ““ поручила је начелница.
Млади, туристи и сви заинтересовани захваљујући креативном тиму у наредном периоду имаће прилику да се упознају са свим оним што град Шабац чини посебним. Ускоро ће, како је истакнуто, андроид апликација бити доступна и на Званичној презентацији града Шапца.
О. Гавриловић
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa