Инфо

23. април 2015.23. апр 2015.
„НЕМОЈТЕ НАС ЗАБОРАВИТИ“ У ИСТОЧНОМ НОВОМ САРАЈЕВУ

ЗАХВАЛНОСТ ЗА БУДУЋЕ НАРАШТАЈЕ

У Културном центру Источном Новом Сарајеву, 16. априла је отворена изложба „Немојте нас заборавити“ Народног музеја из Шапца, аутора Бранислава Станковића. Изложба која је прошле године отворена у Галерији Српске академије наука и уметности изазвала је велико интересовање и тамошње публике. У присуству великог броја грађана, црквених великодостојника, представника градских и републичке власти Републике Српске истакнуто је да су неке од фотографија на поставци већ виђене, биле су објављиване јер су аутентичне и упечатљиве. Риста Марјановић и Васа Ешкићевић оставили су неизбрисив траг. Њихове фотографије настале током Великог рата су најпотреснији документ који говори о голготи српске војске.
Аутор Бранислав Станковић указује да је фотографије снимио Ристо Марјановић, фотограф који је пратио српску војску од 1914. године па све до краја 1918. кроз битке, велике победе и страдалништво српског народа од окупаторских сила. Станковић је додао и да је Марјановић један од најзначајнијих аутора фотографије уопште у 20. веку у Србији, који је објективом забележио све најзначајније догађаје у Великом рату ““ од страдања Шапца и Мачве, преко Церске и Колубарске битке, прелазак преко планина Албаније, а потом борбе на Солунском фронту и ослобађање домовине Србије.
Осим 60 фотографија Ристе Марјановића изложено је и 90 скица Васе Ешкићевића са истом тематиком. У припреми и одабиру овог документарног материјала учествовао је Војни музеј из Београда, као и музеји из Шапца и Новог Сада. Испред града Шапца присутнима се обратио потпредседник Скупштине Зоран Бортић, нагласивши том приликом да је контакте најлакше остварити преко културне размене и нагласио да је ово само почетак будуће успешне сарадње два града на разним пољима друштвеног живота.
Након Источног Сарајева изложба ће бити постављена и у другим градовима Републике Српске.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa