Инфо

7. мај 2015.7. мај 2015.
РЕКОНСТРУКЦИЈА СПОМЕН КОМПЛЕКСА ПОСВЕЋЕНОГ ЖРТВАМА ФАШИЗМА

У СЛАВУ ЖРТВАМА БЕЗУМЉА

Комплекс жртвама фашистичког терора у Шапцу реконструише се после више од пола века
Читав свет је 9. маја обележио крај Другог светског рата и престанак страдања које су изазвале Силе осовине, пре свих нацистичка Немачка. Од окупације некадашње Југославије па све до ослобођења земље, војници Трећег рајха у сарадњи са домаћим колаборационистима, нису имали милости према цивилима и идеолошким противницима. Стотине стратишта, међу њима и многобројна у Шапцу, сведоче о безумљу и суровости окупатора. Комплекс жртвама фашистичког терора на Доњошорском гробљу подсећа на размере злочина који су чињени над грађанима без обзира на њихову идеолошку припадност, нацију и веру. После више од пола века, спомен комплекс, подигнут 1961. године, темељно се реконструише.
- Прва фаза радова подразумевала је реконструкцију најугроженијег дела комплекса. Спомен гробница са спомеником била је у веома лошем стању. Заменили смо материјал од кога је направљена, уместо мермерних плоча поставили смо плоче од гранита. Споменик је био у веома лошем стању, постојала је опасност да један његов део отпадне и евентуално повреди неког. Гранит је материјал који је веома отпоран, и дуготрајнији од мермера, каже Александра Саватић, архитекта Јавног предузећа “План“.
Живко Бељић, сведок ексхумација и премештања посмртних остатака у спомен комплекс на Доњошорском гробљу, добро памти стратишта на којима су побијени многи Шапчани, попут оног у Забрану, где је страдало више од 500 цивила.
- Са друговима сам отишао на место где су биле ископане две велике раке. Према проценама, у њима се налазило око 500 лешева. Посмртни остаци жртава који су се налазили на дну и на врху гробници су били у непрепознатљивом стању, те су они и сахрањени на Доњошорском гробљу. Велики број људи, неки кажу и 15.000, присуствовао је сахрани, приликом које је одржано опело и одате војне почасти, каже Бељић.
Већина грађана стрељана је у знак одмазде због устаничких активности током лета и јесени 1941. године на подручју шире околине града Шапца, додаје наш саговорник.
- После капитулације Француске, Хитлер је на подручје Југославије упутио дивизију чији је једици циљ била одмазда над српским становништвом. По околним селима припадници немачке војске су хватали цивиле, и вршили стрељања на многобројним локацијама. Најчешће, страдали су млади људи од 18 до 40 година, али окупатори нису имали милости на за људе од 50 и 60 година, наводи Бељић.
Током последњих месец и по дана уређен је приступ спомен обележју, а постављене су и табле са симболима различитих верских заједница, у знак сећања на невино страдале цивиле. Надлежни очекују да се сређивање комплекса убрзо настави.
- Планирамо да земенимо ограду око комплекса и да поставимо табле на српском и енглеском језику, на којима ће писати на који начин и због чега су убијане жртве фашизма. Према нашим информацијама, велики број странаца је посетио овај комплекс, те ће им убудуће табле на енглеском језику добро доћи да још боље упознају један тужан период наше историје, наводи Александра Саватић.
Представници града Шапца подржавају реконструкцију спомен-комплекса, уз наду да се злочини који су почињени током Другог светског рата више никада неће поновити.
- После Другог светског рата ова држава је 50 година живела у миру. Људи који су дали животе за слободу су нам омогућили будућност и то не смемо никада заборавити. Добро је да се, после паузе од неколико година током којих је постојао лош однос према антифашистичкој борби, поново сећамо њиховог страдања и храбрости коју су уложили да би земља била слободна. Добро је да је град Шабац одвојио новчана средства за реконструкцију овог спомен обележја, поводом седамдесетогодишњице обележавања краја Другог светског рата. На тај начин смо показали да поштујемо све ове који су дали животе у борби против фашизма. Те вредности морамо неговати и даље и трудити се да створимо што праведније друштво, рекао је Зоран Бортић, заменик председника Скупштине града Шапца.
У суботу је обележено 70 година од дана када је нацистичка Немачка потписала безусловну капитулацију, чиме је окончано највеће страдање у историји човечанства.
- Испред Немачке, капитулацију је потписао фелдмаршал Кајтел а споразум су потврдили маршал Жуков, у име СССР, фелдмаршал Артур Тедер у име Велике Британије, генерал Спатс испред САД, и у име Француске генерал Латр де Тасињи. Почев од тада, 9. мај се обележава као Дан победе над фашизмом. Други светски рат је био најужаснији рат у историји човечанства. У њему је страдало између 50 и 75 милиона људи. У историографији се он назива и „Тотални рат“, јер је у њему током шест година трајања, учествовао скоро читав свет. Многе државе су тада све своје војне, економске и привредне потенцијале ставиле у сврху рата. Други светски рат је познат по геноциду над Јеврејима, али и по стравичним злочинима над многим другим народима. Сећање на Други светски рат мора да буде живо, и да нас упозорава на све ужасе који су током његовог трајања почињени , навео је историчар Дејан Живановић.
Наставак уређења спомен комплекса на Доњошорском гробљу одвијаће се у зависности од расположивих финансијских средстава. Осим целине која је посвећена свим жртвама нацистичког терора, очекује се и уређење Партизанског гробља, које се налази у близини.
СеЋање нас Чини достојним Живота у слободи
Полагањем венаца и одавањем почасти жртвама фашизма и палим борцима на Спомен комплексу код Доњошорског гробља, у Шапцу је обележен 9. мај ““ Дан победе. Свечаности су присуствовали представници Града Шапца, верских заједница, организација и удружења која негују антифашистичке тековине, грађани Шапца.
Подсећајући на чињеницу да је Шабац током Другог светског рата доживео неке од својих најтежих тренутака, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић рекао је да су постојање три логора кроз које је прошло на хиљаде Шапчана, Јевреја, Мачвана, Поцераца, Посавотамнаваца и других, ликвидације и убиства, учинили Шабац стратиштем и трагичном жртвом безумног уништавања.
- Ово место чини нас достојним живота у слободи. Зато овде обележавамо најславнији дан у историји модерне Европе. Дан када је побеђено највеће зло 20. века - фашизам. Дан победе над фашизмом је и дан кад су створени темељи модерне и уједињене велике европске породице, чији смо део, која је наша прошлост, садашњост и будућност. Данас одајемо почаст свима који су пали на антифашистичком путу и подсећамо, опомињемо, свесни тога да не смемо дозволити понављање грешака из прошлости. Девети мај нас обавезује да негујемо цивилизацијске вредности, да у духу темељних и истинских вредности васпитавамо, учимо нашу децу и омладину, и осигурамо мирну и безбедну будућност за генерације које долазе. Зато је Град Шабац покренуо пројекат “Култура сећања“ у оквиру којег је обновљен Спомен комплекс и Споменик жртвама фашизма, рекао је градоначелник Шапца и поручио да је сећање савест и грађанска храброст која нас чини достојним живота у слободи и води у будућност.
О антифашистичкој борби и шабачким жртвама говорио је Владимир Нинковић, председник Градског одбора СУБНОР. У свечаном делу програма учествовао је хор Музичке школе „Михаило Вукдраговић“.


М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa