Инфо

20. мај 2010.20. мај 2010.
ПРОТОЂАКОН ЉУБОМИР РАНКОВИЋ, О ДУХОВНИМ ВЕЧЕРИМА

НАРОД ЈЕ ЦРКВА

Црква је Божји народ, а свештенство и монаштво на челу са Епископима, требало би да буде у служби тог народа. Зашто је Христос дошао у овај свет? Сам је рекао: „Дошао сам да служим“. Ми свештеници, службеници смо овог народа, суштина цркве заснована је на служби, на љубави једних према другима
Духовне вечери у организацији „Гласа Цркве“, протеклих месеци су изазвале велику пажњу грађана Шапца и гостију из других градова. О њиховом значају и доприносу у духовности и култури некадашње друге вароши Србије, разговарали смо са иницијатором, мр Љубомиром Ранковићем, протођаконом.
Протеклих месеци, сваког уторка, имали смо прилику да присуствујемо духовним вечерима у „Гласу Цркве“. Господине Ранковићу, шта Вас је подстакло да верницима (и не само њима) приредите ову духовну радост?
Био је то одговор. Сва наша делатност у последњих неколико месеци, инспирисана је упокојењем Патријарха Павла. Видевши толико људи на сахрани, многима од нас, који смо посустали у оптимизму, тај догађај је дао велико охрабрење да у српском народу још увек има непресахлих енергија помоћу којих се може обновити. Заправо, догодио се народ у цркви. Постало је видно да у народу постоје духовне енергије, којих нема у матици живота, у цркви, што је проблем нас свештеника, који немамо отворене духовне очи да људе покренемо, да их уснопимо и увучемо у матицу. Практично, црква је Божји народ, а свештенство и монаштво на челу са Епископима, требало би да буде у служби тог народа. Зашто је Христос дошао у овај свет? Сам је рекао: „Дошао сам да служим“.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa