Инфо

21. мај 2015.21. мај 2015.
СЛОБОДАН ЈЕРОТИЋ, ГРАДСКИ МЕНАЏЕР ЗА ЕНЕРГЕТИКУ

У ПЛАНУ ДВА ЗНАЧАЈНА ПРОЈЕКТА

О енергетској ефикасности и рационалном коришћењу енергије разговарали смо са Слободаном Јеротићем, градским менаџером за енергетику
Током последње три године, захваљујући сарадњи са Немачком развојном банком, учињено је доста по питању енергетских уштеда и повећања енергетске ефикасности?
- Крајем 2011., односно почетком 2012. године, град Шабац је дао сагласност ЈКП „Топлана ““ Шабац“ да партиципира у пројекту коју води Немачка КЊФ банка. Програм се односи на рехабилитацију система даљинског грејања у Србији. За реконструкцију топлификационе мреже наше јавно предузеће је добило на располагање 1.700.000 евра. Прва три пројекта односила су се на уградњу рекуператора у топлотној станици на Тркалишту, реконструкцију топловода у дужини од 600 метара, док је трећи, за чију је реализацију пре неколико месеци потписан уговор, предвидео реконструкцију 108 топлотних подстаница. Овај посао ће се обављати током лета. Грејну сезону ћемо дочекати са новим, модернизованим подстаницама, које ће смањити потрошњу енергије што ће се позитивно одразити и на рачуне грађана. Вредност пројекта који се односи на реконструкцију подстаница је 400.000. евра, док је укупна вредност три до сада реализована пројекта већа од 900.000 евра.
Захваљујући сарадњи града са Немачком развојном банком, у наредном периоду очекује се реализација два важна програма?
- Наш план је да више од 700.000 евра уложимо у два програма. Први се односи на гашење котларнице у улици Јанка Веселиновића, која једина на подручју града ради на мазут. Било је примедби на рад овог постројења због повећања нивоа аерозагађења, а како је наша обавеза да водимо рачуна о заштити животне средине одлучили смо да ову котларницу претворимо у топлотну подстаницу, коју ћемо топловодом у дужини од 900 метара, кроз Велики парк, повезати са подстаницом која се налази у улици Лазе Лазаревића. Други пројекат се односи на реконструкцију топлане на Тркалишту, где ће се мењати пумпе за дистрибуцију топле воде, и обављати радови који треба да допринесу већој ефикасности система, рационалнијем коришћењу електричне енергије и смањивању губитака.
Да ли ће град наставити да субвенционише изолацију стамбених објеката?
- У свим другим градовима покушавају да на износ рачуна утичу само кроз цену енергената. У Шапцу је ситуација другачија, трудимо се да на рачуне утичемо рационалном употребом енергије. ЈКП „Топлана-Шабац“ је 2014. године потрошила 25 одсто мање гаса у односу на 2011. годину. Изолација стамбених зграда, је добар пример штедње енергије и нижих рачуна за грејање. Изолацију са по 50 одсто финансирају станари и град. Из градског буџета за ове намене је у 2015. години предвиђено 20 милиона динара, а новост је да ће се изоловати, под истим условима, и појединачна домаћинства, односно куће. За то је издвојено осам милиона динара. Примера ради, на стану од 50 квадрата разлика у годишњем утрошку за грејање је 10.000 динара, при чему нижу цену плаћају грађани који живе у изолованим зградама. Систем који се заснива на штедњи енергије је пропознат и на нивоу државе, јер су трошкови грејања у Шапцу доста нижи у односу на цену грејања у Београду или Нишу, и то у распону од 20.000 до 30.000 динара. Изолација зграда је значајна јер подстиче и грађевинску оперативу, пошто би се ангажовао велики број људи у тим пословима.
Аплицирали смо за пројекат изолације читавог насеља Бенска бара, у оквиру програма сарадње Министарства грађевине Немачке и ресорног домаћег министарства. Прошло је пет месеци од аплицирања, али иако смо добили све похвале за пројекат, још увек нема одговора на наш предлог, каже Јеротић.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa