Инфо

4. јун 2015.4. јун 2015.
ВИСОКА ТЕХНОЛОШКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА

ВЕЛИКИ ПЛАНОВИ БЛИЗУ ОСТВАРЕЊА

Висока технолошка школа струковних студија спремна је за упис нових бруцоша. На прву годину може се уписати 297 студената, 150 буџетских и 147 самофинансирајућих. Они могу изабрати један од седам понуђених смерова.
Нови студијски програми, који су уведени пре годину, односно две су фармација, здравствена нега, економија и гастрономија. Ту су и стари смерови инжењерски менаџмент, заштита животне средине и информационе технологије.
Пријаве за пријемни су од 24. до 26. јуна од 8 до 14 часова. Пријемни испит је 2. јула. Накнада за полагање и припремну наставу износи 3.000 динара.
Школарине су, на захтев Министарства, нешто веће, али је и даље могуће платити их у 10 рата. За економију, инжењерски менаџмент и заштиту животне средине самофинансирајући студенти треба да издвоје 60.000, за информационе технологије и гастрономију 66.000, а за фармацију и здравствену негу 72.000 динара.
-Огромно је интересовање за смерове из поља медицинских наука, фармацију и здравствену негу. Очекујемо да ће се јавити и до два пута више студената него што ће бити места, наводи директор школе, Светислав Лазарев.
Велико интересовање у последње време изазива и смер заштита животне средине, јер се показао као веома перспективан. Међутим, у овој школи се суочавају са нелојалном конкуренцијом када је економија у питању.
-Не само приватни факултети да раде нелегално, него и две државне високе школе имају одељења у Шапцу која нису акредитована. Деца готово и да немају никакву наставу и не стичу знање. Родитељи би то требали да знају на време, упозорава Лазарев.
Школа наставља са развојем, како инфраструктурно, тако и у образовном погледу. Капацитети су проширени са још три зграде, а у плану је и акредитација још два нова смера.
-После уписног рока почећемо реновирање зграде од 400 метара квадратних, коју смо добили љубазношћу Стручне хемијско текстилне школе. Биће сређена до почетка нове школске године. Искористили смо прилику и у непосредној близини купили два објекта “Зоркиног“ Центра за истраживање. Једна је 800 метара квадратних погодна је да се преуреди у студентски дом. Друга, од 150 метара квадратних, уз надоградњу, биће студентски центар са рестораном и великом библиотеком са читаоницом, објашњава директор.
План је да се следеће године акредитују два нова смера и то из поља медицинских наука: нутриционизам и медицински лаборант. Истовремено се ради и на школовању стручних кадрова и тренутно докторске студије приводи крају петнаестак асистената Високе технолошке школе. Амбиције које имају издвојиће не само ову школу од других у истом рангу, него ће и Шабац постати јединствен.
-Круна развоја школе јесте акредитација академије струковних студија, која је у току. Надамо се да ћемо постати прва академија ове врсте у Србији, најављује Лазарев.
Многи студенти не знају за једну погодност. Наиме, не морају уписати све предмете на једној години. Ово је посебно битно за оне који студирају, а истовремено су у радном односу.
-Формиран је ценовник према цени једног бода. Минимум који мора да се упише је 37 бодова. Неко ко је запослен не може да заврши у року од три године, па не мора ни да уписује свих 60 бодова, објашњава директор.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa