Инфо

25. јун 2015.25. јун 2015.
ЦЕР ЗА ПАРК ПРИРОДЕ

ЧАРИ ПЛАВЕ ПЛАНИНЕ

На конференцији за медије, коју су организовали Зелени Шапца и Удружење Екос, покренута је иницијатива да се Цер, са својим екосистемима и живописним пејзажима, прогласи за Парк природе. То је начин да се заштити разноврсност биљних и животињских врста и геоморфолошке карактеристике ове планине.
- Покрет за Шабац Зелени Србије и Удружење Екос сматрају да је веома важно да подручје планине Цер буде заштићено на овај начин, јер ћемо тако спречити различита неодговорна, несавесна и нестручна поступања у будућности. Не желимо да дозволимо да се дешавају ствари као што је намера надлежних да због лошег пројектовања посеку 600 година стар храст на траси коридора 11, или уништавање природне средине експлоатацијом никла и уљних шкриљаца, или претварање Градског стадиона у Шапцу у Тржни центар, истакао је Дејан Павловић, председник Покрета за Шабац Зелених Србије и додао да је “у блиској прошлости, неко одсекао чувени Жакића грм без консултовања шире јавности, а пре више од две деценије одобрио да се на Дудари одлаже комунални отпад, што је најнегативније обележје града Шапца“.
О природно географским одликама Цера, говорила је Оливера Кикановић, потпредседник Удружења Екос из Шапца:
““ Цер је настао од планина које су старе од 30 до 35 милиона година, представља развође између посавско-поцерских река са једне и Лешнице и Јадра са друге стране, ту се налази седам типова храста, пет типова букових и један тип мешовитих шума. Осим тога, ово подручје је стари виноградарски крај, налази се доста лековитог биља, гљива, што све представља огромно богатство Цера.
На културно ““ историјске вредости Плаве планине, Тројанов и Косанин град, утврђења из периода владавине Рима, Коњушу из доба Византије, манастире Радовашницу, Петковицу и Чокешину, цркву у Криваји, Спомен цркву церским јунацима, Спомен комлекс на Текеришу, подсетила је Ана Павловић, туристички водич. ““ Цер има меморијални карактер, због војне историје ове планине, Боја на Чокешини и Церске битке.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa