Инфо

2. јул 2015.2. јул 2015.
ГЛУМЦИ ШАБАЧКОГ ПОЗОРИШТА НА СЦЕНИ СМЕДЕРЕВСКОГ „ТЕАТРА У ТВРЂАВИ“

ИСТОРИЈА, МИТ ИЛИ БАЈКА

У копродукцији Народног позоришта Ниш, Шабачког позоришта и Центра за културу Смедерево протеклог понедељка премијерно изведена представа „Дуге ноћи и црне заставе“ по истоименом роману Дејана Стојиљковића, а у режији Ивана Вуковића
После недавне премијере представе „Перикле“ Вилијема Шекспира, а у режији Никите Миливојевића, на „Шекспир фестивалу“ у Вили „Станковић“ у Чортановцима, глумци Шабачког позоришта поново су били учесници спектакла који је одушевио сада смедеревску публику. У копродукцији са Народним позориштем Ниш и Културним центром Смедерево на сцени „Театра у тврђави“ оживео је роман Дејана Стојиљковића „Дуге ноћи и црне заставе“ у режији Ивана Вуковића.
Осликавајући догађаје, менталитет српског народа и недоумице са којима се сусретао цар Лазар Хребељановић пред Бој на Косову, представа је повезала конкретне историјске податке са позоришним питањем „шта би било да је било“, „не робује подели на зле Турке и добре Србе“, а тематизујући и „питање терета доношења историјских одлука спрам моћи историјског тока који превазилази снагу појединца и владара“.
- У земљи у којој се историја преправља и по пар пута за један људски век, тешко је одредити шта је мит, шта је податак, шта пропаганда и шта је и зашто у сенци. Дејан Стојиљковић се у роману „Дуге ноћи и црне заставе“ поиграва са тим нашим односом према прошлости и управо меша историју и сећање и фантастику тако да прави један нови мит. Од романа до представе ми желимо да одемо још и даље и да дамо један сценски језик нечему што је помало и немушто негде између народне песме и маште. У освит тренутка који некако одбија да остане у прошлости - Косовске битке, пар година раније, дешава се наша представа. Вере, људи, идеје, демони, кошмари два света - неумољиво се сурвавају једни на друге. Исход знамо сви, разлози нам некако увек измичу. Бајка о нама, то ће бити представа „Дуге ноћи и црне заставе“ - рекао је редитељ Иван Вуковић.

О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa