Инфо

9. јул 2015.9. јул 2015.
КОЊИЧКИ СПОРТ

ПЕХАР 93. СРПСКОГ ДЕРБИЈА СТИГАО У ШАБАЦ

Или како је коњарски сан постао јава. Спремамо се за „председника“, а у Шапцу ће за „краља“, 26. јула, бити пуна старт машина, такмичиће се најбољи
Ел Дорадо. Ово би могло бити име новог поглавља историје у готово два века дугој љубави према коњима и галопу и скоро век дугој традицији дербија на овим просторима. Ел Дорадо, дорати ждребац Александра Деспотовића, ког тренира Бојан Шендековић, са Александром Шашићем у седлу, остварио је дугогодишњи сан - Сребрна потковица Српског дербија стигла је у мачванску престоницу коњарства.
- Осећај је фантастичан, сузе радоснице, остао сам без даха. Ово је нешто најлепше што ми се догодило у животу, откако тренирам коње, најлепша и најважнија ствар до сада. Први пут је пехар стигао у Шабац и Мачву, шта да кажем: пишемо историју.... - каже кроз осмех тренер, освајач Српског дербија , Бојан Шендековић, пун утисака и неколико дана после тријумфа у Београду.
Озбиљно се на Петровдан прашила стаза крај Цареве ћуприје. Иако је Шашић широко ушао у правац, у завршници трке, било је јасно ““ пехар дербија иде у Шабац.
- Већ на пола трке сам знао шта ће бити. Тражио сам онда Гордон Фласх, видим да на петсто метара и он креће шприцер, схватам да су њих двојица један-два, да су остали већ готови. Прилази ми први Дуле и честита (пр. Дуле Пајић, тренер), сви ми прилазе, честитају.... Тад ми је било сасвим јасно, а опет невероватно... он је био тако силовит и надмоћан - препричава утиске Шендековић.
Дорати ждребац је син Данебурy Хилл и Елла Мале, победнице Меморијала краља Александра 2009. године. Ождребљен је у познатој коњарској породици Вукојевића, а данас је у власништву Александра Деспотовића.
- Био је мало мушичав као двогодац. Имао је онај хир ““ „неће прође коња“, „хоћу-нећу и могу- не морам“ моменат, али је данас врло озбиљан коњ и у свакој трци да свој максимум ““ с поносом прича тренер дерби победника.
Надмоћно је пулен Бојана Шендековића савладао своје такмаце и прошао кроз циљ „93. Српског дербија“, више од осам дужина коњског тела испред клупског друга Гордон Фласх, власништво „Сцудериа Иво Џима“, са Ризваном Сакићем у седлу, којег такође тренира Шендековић.
До победе у „трци живота“ Ел Дорадо долази после три трке и две победе у 2015. Славио је у „Вићензу“на 1.700 м у времену 1:51,2 и у трци „Напон“ - 2.200 ““ 2:30,6, а трећи стигао у Трајалу. Сада се опоравља од тријумфа, па следе нови изазови.
- Следећа трка нам је „Пехар председника“, то је уз Меморијал краља Александра и Дерби највећа трка код нас. Изаћи ћемо на црту старијим коњима, са 6-7 килограма терета мање, па се надам да је у томе наша шанса ““ прогнозира Шендековић.
Иако ловором овенчани Ел Дорадо неће бити писан у Меморијал краља, старт машина ће у овој великој трци, која се одржава другог дана ИВ Шабачких коњичких свечаности ““ 26. јула, бити пуна.
- Имамо сјајан упис ове године. Очекујемо много добре коње из иностранства, долазе најбољи. Са њима у окршај за краљев ловор улазе и наши најбољи галопери, па ће Шабачке коњичке свечаности заиста бити галопски спектакл ““ најављује тренер најбољег трогоца у Србији у 2015.
До свечаности, на којима се очекује десетак галопских трка, богат пропратни програм, продајна ревија шешира познате шабачке дизајнерке Марије Иванковић Јуришић, аниматори за децу и бројни други садржаји, остало је десетак дана. Таман да се до нових стартова саберу утисци. И испишу нове странице историје галопа у овом крају. ВЕЛИКИМ СЛОВИМА - Ел Дорадо - први шабачки победник Српског дербија! И да не буде да је „момак без мане“ ““ заљубљиве је природе, а још му је рано за љубав ““ каже кроз осмех Бојан Шендековић, најбољи тренер Србије прошле, а, биће, сва је прилика, и ове године.
93. Српски дерби - (Гр-1 ), 3г ““ 2400 м
1. ЕЛ ДОРАДО 58, Шашић А. 2:37,3
(Данебурy Хилл-Ела Мала)
Александар Деспотовић
Шендековић Б.
2. ГОРДОН ФЛАСХ 58, Сакић Р.
3. ТАЛИСМАН ХАРД 58, Хавлик Ј.
4. АЛЕЈАНДРО 58, Гнеси Ц.
Дистанце: надмоћно - 8 1/4 - 3,5 - 5 3/4 - 3 - 14 - 15 1/4 - 0,5
ШАБАЧКЕ КОЊИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ, 25.-26. јул
Пуна старт машина очекује нас ове године у најпрестижнијој трци „Меморијалу краља Александра“. Шабачке коњичке свечаности биће прави галопски спектакл. Грациас а ла вида брани титулу од прошле године, а у трци очекујем много и од Гордон Фласх, другог у дербију. Посебно ме радује најава доласка одличних коња из окружења ““ Мађарске, Босне и наравно најбржих галопера из Србије....
ЈОШ МАЛО СТАТИСТИКЕ
Према званичној статистици, објављеној почетком јуна 2015., све најбоље у галопском спорту Србије нашло се на Шабачком хиподрому. Две трећине међу десет најбољих галопера тренира овде, четири од пет првих власника држе своје галопере на овом месту, а чак тројица од пет најуспешнијих тренера су са Шабачког хиподрома ““ Бојан Шендековић, Тика Вујковић и Дуле Пајић. Ето потврде да је пехар 93. Српског дербија стигао у „родно место“ галопа.


М. Мусић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa