Инфо

9. јул 2015.9. јул 2015.
ГРАЂАНСКА ИНИЦИЈАТИВА КОРАК

ПАРК НАУКЕ

Парк науке је свој живот почео у Великом парку 2011. године, али због немогућности очувања једна од највреднијих инсталација у Парку, Глобуса (ДИНГ) пресељен је у двориште Центра за стручно усавршавање. На новој локацији, уз благослов директора Центра, наставио је свој живот. Парк је настао као резултат сарадње више институција у граду и Србији, а под научним покровитељством Института за физику у Земуну и Математичке гимназије у Београду. Парк је једини такве врсте и вредности у нашем граду, Србији и југоисточној Европи уопште.
Идеја Парка је уникатна за нашу земљу. Слични паркови постоје у Израелу (Тхе Цлоре Гарден оф Сциенце), Риму- на Треy универзитету. Замишљен је као уникатан 3-Д уџбеник за ученике основних и средњих школа, али га могу користити и полазници предшколских установа. Научна вредност и идеја Парка је да ученици коначно изађу из „скучених“ учионичких простора и да на отвореном осете, чују, додирну науку, да критички промишљају, истражују, питају, уочавају научне недоумице и заједно са својим наставницима долазе до решења. Идеја Парка науке је да ученици прођу исти или сличан мисаони процес који је прошао научник када је долазио до решења или постављања закона.
Парк данас има 26 инсталација које су окренуте истраживању, пре свега, у природним наукама. Две инсталације су посебно популарне код ученика. У Парку постоји низ невероватних и јединствених инсталација које олакшавају учење и изучавање хемије, нових материјала, закона физике, мерења времена, оптичке илузије...
Без обзира на изузетну вредност споменутог Парка и на чињеницу да је Шабац постао центар ширења идеје подстицајне околине за учење природних наука у Србији, Парк није препознат у туристичкој понуди нашег града, нити до њега води циљана аутобуска линија намењена само ученицима и наставницима. Такође, видљиво је да су потребна извјесна улагања у одржавање нашег и вашег Парка науке. Неке инсталације нису увек у функцији, стазице у Парку су само пошљунчене у ишчекивању неког „бољег“ времена, у којем ће се наћи средства за поплочавање истих. Велики број наставника овог града има жељу да један део наставних јединица обради кроз активну наставу у научном Парку, али за то немају услове, пре свега превоз и неког ко би их кроз инсталације провео на задовољавајућем стручном и научном нивоу.
Док наш град чека и промишља о смеру којим ће кренути образовни туризам у Парку науке, грађани Чачка се спремају за отварање и промоцију свог Парка науке, преименованог у Парк учења. Он представља копију нашег Парка, оригинал Шабац има већ неколико година и не користи га као туристички и образовни ресурс.
Због тога је Грађанска иницијатива КОРАК предложила:
1. Да шабачки Парк науке буде унет у туристичку понуду града и да се осигура стручни водич који би спровео ученике, наставнике, родитеље нашег града и других градова, који Парк долазе посјетити као туристичку дестинацију.
2. Да се уведе посебна аутобуска линија која би циљано водила ученике и наставнике ради наставе у Парк науке (тај аутобус мора сачекати да се час заврши и да се деца врате на остатак наставе). Ово би се могло регулисати на недељном нивоу усклађено са сменским радом школа и интересима наставника и ученика.
3. Да се у буџету града или Центра за стручно усавршавање одреде средства за одржавање инсталација Парка и за поплочавање малих улица у Парку (као што је поплочана улица Исака Њутна, на чему се и стало).

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa