Инфо

16. јул 2015.16. јул 2015.
ЛЕТЊА МАНИФЕСТАЦИЈА ЗА ПЕТРОВДАН

МАГИЧНО ДЕЈСТВО ЛИЛА

Поново необично декорисане са доста сламе, осушених “мачкова“, трешњеве коре и цвећа, гореле у дворишту испред “Радован куле“, славног сликара Милића од Мачве у Белотићу. Непобитан доказ постојања фантастике, сна и маште својствене људима овог краја. Уличне трке атлетских нада, фолклорне радости и песме, узбудљив ватромет по први пут, а за растанак до следећег лета дуго народно коло у ноћи коју су обасјале лиле
Дефинитивно се може рећи да лиле живе у Мачванском Белотићу, баш онако како је ову летњу манифестацију, увече Петровдана осмислио, покренуо и уз несебичну помоћ својих земљака и пријатеља, пре више од једне деценије реализовао почивши, славни сликар Милић од Мачве.
Лепа традиција се с годинама обогаћује новим садржајима, а протеклог топлог јулског предвечерја у Мачванском Белотићу, кренуло се уличним тркама атлетских нада, чланова Атлетског клуба АШК-Темпо из Шапца у чијем саставу је и сеоска секција у Белотићу. Уз бурно навијање родитеља, стручне савете тренера, предшколци и основци су трчали, што су брже могли улицом од Милићеве “Радован куле“ до центра села на ражличитим дужинама, зашта су најуспешнији, касније награђени дипломама и медаљама. Приликом проглашења победника и доделе признања, наглашен је велики допринос развоју атлетике, чланова сеоске секције коју води Мирољуб Ћирић, учитељ из Белотића.
На школском полигону у чијој позадини је доминирала сеоска црква, фолклорне бравуре на радост великог броја гледалаца, приредили су домаће КУД “Милић од Мачве“ и Фолклорни ансамбл “Ђидо“ из Богатића.
Нова дешавања уследила су у дворишту испред “Радован куле“. Чуле су се изворне песме чланова певачких група “Ђидо“ из Богатића, “Јован богослов“ из Шапца, “Лоле“ из Дубља.
Централни део манифестације, избор најуспешнијих креација лила, није био лак, посебно за чланове специјалног жирија, који су требали да издвоје најлепше.
- Богата машта, необично је жива код људи овог краја. То су запазили и сликари некадашње Мачванске сликарске и песничке школе, предвођени родоначелницима Милићем од Мачве и Миливојем Мартиновићем-Мартином. Преносили су на своја платна и у стихове, магичну моћ лила, а многи то и данас чине, остављајући на овај начин вечан траг о животу мачванског села, каже Миомир Филиповић, новинар из Раденковића, један од чланова жирија за избор најлепших лила. А у шаренилу понуђених креација доминирала је слама од новог жита, осушени “мачкови“ одсечени са рогоза, кора од стабла трешања, сунцокрети и цвеће. Из мноштва су издвојене и награђене четири. Ни жирију, а ни бројним посматрачима, није промакла крстаста и богато “накинђурена“ лила Миливоја Ћирића деветогодишњег основца из Белотића. Стигле су награде организатора месне заједнице Белотић, Скупштине општине Богатић и њене Туристичке организације.
Доминирале су јарке боје, сличне онима којима су мачвански сликари бојили своја дела, а изнад свега могао се уочити и тежачки рад који никада није штедео људе овог краја.
Потом су на одушевљење присутних гореле лиле и по први пут велики ватромет обасјао небо, правећи на њему различите фигуре. Заиграно је и дуго мачванско коло, до новог дружења идуће године, увече Петровдана на манифестацији “Мачванска лила“ у Белотићу.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa