Инфо

16. јул 2015.16. јул 2015.
УЧЕНИЦИ ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ ПОСЕТИЛИ ШКОЛУ ДРВОРЕЗБАРСТВА У ШУМЕНУ У БУГАРСКОЈ

ЛЕПО И ДРАГОЦЕНО ИСКУСТВО

Српски књижевник, дипломата и министар просвете, Љубомир Ненадовић давно је записао да је путовање највећа и најлепша школа. Да је то тако потврдили су ученици и професори шабачке Школе примењених уметности који су од 4. до 8. јула посетили град Шумен у Бугарској. Ово је била узвратна посета младим креативцима, полазницима Интегрисаног дечјег центра који су прошле године у јулу били гости Школе примењених уметности.
Током боравка и дружења са бугарским вршњацима тринаест шабачких ученика реализовало је и заједничку креативну радионицу дрворезбарства, док су ученици са других образовних профила презентовали младима из Бугарске технике гравирања на стаклу, основе калиграфије, цртања и сликања.
- Кроз заједничку радионицу дрворезбарства закључили смо да се принципи рада битније не разликују. Обрађујемо сличне врсте дрвета, сличним алатима, према сличним мотивима. Наше радове, који су настали током креативне радионице, поклонили смо бугарским пријатељима и колегама. Веома ми се свидела стална поставка Националног музеја у Шумену, меморијални комплекс и монументални споменик посвећен бугарским владарима као и стари град са тврђавом у Шумену. Али, ипак, Велико Трново, као некадашња престоница Бугарске царевине у којој се, након дугог пута, упокојио Свети Сава и у коме се налази црква Светих Четрдесет мученика где је и сахрањен, је нешто што је оставило највећи утисак на све нас. Његове мошти су касније пренете у манастир Милешева, али се његов гроб и дан данас ту чува - рекао је наставник дрворезбарства Филип Рајковић.
Велико Трново оставило је утисак и на проф. енглеског језика Марину Ђурђевић.
- Историјски споменици и градови које смо посетили током боравка, оставили су велики утисак на мене, а верујем и на све остале. Ученици су имали прилику и да вежбају енглески језик, јер су са ученицима из Бугарске разговарали углавном на енглеском. Излет у познати приморски град Варна је био опуштајући и занимљив, али је мени посебна импресија било Велико Трново - истакла је проф. Марина.
Ведар дух и дивна атмосфера, по речима ученице другог разреда Катарине Ђокић, владали су док су им бугарски пријатељи показивали свој уметнички свет и град.
- Заједно смо посетили и Варну где смо се дружили, уживали и добро провели. Ово је заиста било дивно и незаборавно искуство које остаје за читав живот. Надам се да ћу имати прилику да те дивне људе поново видим и већ се радујем томе - била је више него задовољна Катарина овим надасве креативним путовањем с којим је био и одушевљен Лука Сарић, ученик трећег разреда.
- Шумен је јако леп град са богатом историјом и предивном околином. Сва моја очекивања су испуњена у потпуности - нагласио је Лука.
Домаћини су се потрудили да осмишљеним и занимљивим програмом покажу значајне културне и историјске локалитете Шумена и околине, док су представници Градске управе Шумена уприличили свечани пријем за ђаке и наставнике шабачке школе тако да су утисци са ове студијске посете били веома лепо и драгоцено искуство, како за ученике и наставнике Школе примењених уметности, тако и за бугарске пријатеље.
- Посебну захвалност за прелепе доживљаје које смо понели са путовања дугујемо господину Ангелу Минчеву, предавачу у школи дрвореза и госпођи Деници Спасовој, професорки графике. Такође велику захвалност за беспрекорну организацију нашег боравка у Бугарској упућујемо госпођи Јулијани Христовој, начелници Школске управе у Општини Шумен, као и осталим представницима општинске управе, који су за нас и наше ученике организовали и пријем код заменице градоначелника. Из богатог садржаја којима су домаћини представили знаменитости свог града и значајне споменике културе, посебан утисак оставили су паркови са мноштвом ауторских скулптура у камену, тако да се стиче утисак да је читав град усмерен на неговање уметности. Желео бих да нагласим да су наши ученици још једном показали да су не само добри домаћини, какви су били приликом прошлогодишње посете ученика из Шумена нашој школи, већ су и као гости оставили најлепши утисак - додао је проф. Михаило Симовић.
Остваривањем међународне сарадње и контаката са уметничким школама и центрима у региону, Школа примењених уметности се труди да својим ученицима, како је истакла директорка Невенка Ђокић, пружи могућност путовања, упознавања са другим народима, културама, обичајима, с обзиром да се различитости не могу поштовати, нити се из њих може учити, ако се пре тога оне не упознају.
- Посебну драгоценост овом искуству дала је и размена знања и вештина у области дрворезбарства и других уметничких заната, али највећа добробит оваквих сусрета је свакако дружење и неговање пријатељстава, од којих ће многа вероватно трајати и цео живот - уверена је директорка.
До неког новог сусрета прегршт успомена остаће у сећању како домаћина тако и гостију.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa