Инфо

16. јул 2015.16. јул 2015.
ЧЕТРДЕСЕТ ГОДИНА ОД ШЕСТЕ СМОТРЕ ИЗВИЂАЧА ЈУГОСЛАВИЈЕ НА ПЕТРОВОЈ ГОРИ 1975. ГОДИНЕ

ЈУБИЛЕЈ ВРЕДАН ПАЖЊЕ

У извиђачкој организацији сваке четврте године одржавана је Смотра на југословенском нивоу. Смотре су увек одржаване у другој републици, сем у Македонији. На свим југословенским смотрама, а било их је десет, Србија је имала највише учесника.
Извиђачи Шапца први пут су на југословенској смотри учествовали, на четвртој смотри на Фрушкој Гори, а затим на Бледу, па на Петровој Гори, на Тјентишту, у Београду, у Смедеревској Паланци и у Никшићу.
Свака од ових смотри за шабачке извиђаче је прича за себе. Шабачки извиђачи су живели за сваку смотру, па су зато четири године вршили припреме, бирали учеснике кроз разна такмичења па су на смотру увек ишли најбољи, на смотру није могао да иде ко је хтео. Све смотре биле су веома добро организоване и, што је најважније, подржаване од највиших државних органа. Смотре су отварали и били чести гости највиши државни органи.
У републикама где се одржавала смотра, у том месецу а увек је био месец јули, у тој републици скоро нису одржаване никакаве друге манифестације.
Ове године, у овом месцу, навршило се тачно 40 година од Шесте смотре извиђача Југославије, која је одржана од 1. до 12. јула 1975. године на Петровој Гори у Хрватској. На смотри је учествовало око 12.000 извиђача из свих република и много гостију из Европе. Смотру је на свечан начин отворио члан Председништва СФРЈ Џемл Биједић.
За шабачке извиђаче ова смотра је била врло карактеристична по многим питањима. Прво ма смотру је ишло 100 најбољих Шабачких извиђача у два аутобуса, табор је увек био међу најинтересантнијих по многим питањима јер су Шапчани били многима познати са разних акција широм Југославије. Старешина табора Шабачких извиђача био је Милован Завађа.
Шапчани су на овој смотри посебно били запажени по два питања: прво, једини су на смотри сваког другог дана издавали “Билтен“ смотре и сваког дргог дана фото новине са сликама са свих активности н смотри. После другог броја “Билтена“ републички савез извиђача Србије прогласио је овај Билтен за републичко гласило. На смотри издато је шест бројева. Од сваког борја по један примерак данас се чува у Народном музеју у Шапцу. Билтени су дељени свим републичким савезима као републичко галсило. На овој смотри нико није издавао нешто слично, па ни Штаб шесте смотре. Касније, на свим следећим смотрама штаб смотре је издавао свој Билтен.
Још један догађај на смотри, кога сигурно и данас памте сви ондашњи учесници, је био веома интересантан. Другог или трећег дана од почетка смотре, у поподневним часовима на Петровој Гори десила се провала облака. Увече око 21 час, мала речица која је протицала кроз Шабачки табор, нагло је надошла и поплавила пола логора. Штаб табора је брзо организовао евакуацију извиђача ван табора у место Војнић, око десет километара од табора њиховим аутобусима. Тамо су их прихватили мештани, сместили и угостили до сутрадан, када су их вратили у табор.
Десетак извиђача који су остали у табору брзо су порушили све шаторе и преместили песдесет метара даље на узвишен терен, где су остали до краја смотре.
И ово је важно што се код других извиђача није догодило. Дана. 7. јула у преподневним сатима из Шапца је дошла општинска делегација у посету извиђачима. У делегацији су били Мирко Црвак, у то време председник општинског Савеза извиђача и командант Штаба територијалне одбране, затим Андрија Симић председник ССРН Шабац, Славко Ступар испред општинског комитета СКЈ и Стјепан Кавај, пензионисани мајор у извиђачима водио разне грађевинске радове, као што су изградња чесме у Белој Цркви и Радовашници. Више од поклона које су донели у име града Шапца била је сама њихова посета, дружење и разговор са извиђачима. Ова посета је уједно искоришћена да гости и извиђачи заједнички обележе 7. јули ““ Дан устанка.
Због својих посебних активности које су Шапчани имали на смотри табора Шапчана увек је био незаобилазан ““ наиме, све стране делегације, које су долазиле на смотру, обавезно су посећивале табор Шапчана.
Радио Шабац је неколико пута за време трајања смотре обавештавао своје слушаоце о раду Шабачких извиђача и њиховим успесима, нарочито на спортском пољу. На пример, одбојкашка екипа коју је водио наставник Душан Радовић, била је међу најбољима на сморти. О активностима на смотри “Глас Подриња“ је детаљно писао по завршетку смотре. Радио станица у Топуском, десетак километара од смотре, имала је получасовну емисију о Шапцу и шабачким извиђачима, што нико на сморти није имао тако нешто. Ову емисију су припремили новинари Радио Шапца.
Још да подсетимо, по сећању, међу ветеранима били су Душан, Веља, Кица, Син, Каћа, Вита, Стева, Чапајев, Бранко, Зимпија и још 90 осталих Шапчана.
Смотра је била веома успешна. Шапчани оправдали поверење своје организације и захвални граду и оштини на подршци.
Стеван Стојановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa