Инфо

23. јул 2015.23. јул 2015.
Европска унија обновила пут Крупањ-Коренита

ИСПУЊЕНО ОБЕЋАЊЕ

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и отправник послова Делегације Европске уније у Србији Хозе Антонио Гомес, прошлог петка су свечано отворили пут између Крупња и Корените који је био оштећен током поплава 2014., а у чију обнову је Европска унија уложила 4.5 милиона евра. Радови су обухватили санацију клизишта, обезбеђење делова обала ка Костајничкој реци, реконструкцију мостова и пропуста, успостављање система за дренажу и обнову коловоза.
Хозе Антонио Гомес рекао је да је Европска унија преко Програма помоћи поплављеним подручјима у Србији издвојила 5,6 милиона евра за израду детаљног пројекта санације овог пута и обнову његове деонице од 11,5 километара, која од Крупња води ка Лозници, као и изградњу десет нових кућа, реконструкцију 165 домаћинстава и подршку за 1.200 пољопривредника.
- Крупањ је претрпео велику штету од поплава и клизишта, па је зато Европска унија уложила велика средства и напоре да би породице погођене поплавама могле нормално да живе и привређују. Реконструкција пута између Крупња и Корените обухватала је и обезбеђење речног корита ојачавање обала. Сви напори ЕУ да помогне Србији у опоравку од последица поплава не би били могући без добре сарадње са Владом Републике Србије и њеном Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја. Европска унија завршава прву фазу помоћи од 30 милиона евра, а Србији је сада доступно још 72 милиона евра намењених за другу фазу реконструкције и 60 милиона из Фонда солидарности- рекао је Гомес.
Председник Владе Републике Србије Александар Вучић, који је овом приликом постао и почасни грађанин Крупња, изјавио је да је Европска унија уложила велика средства у обнову овог места.
- Знао сам да ћемо морати много да помогнемо Крупњу да се опорави од порошлогодишњих поплава, а данас цела општина изгледа много лепше него раније. Европска унија уложила је много труда и енергије да би становници овог места живели болљ- рекао је премијер Вучић.
Пројекат санације ове саобраћајнице спровело је Јавно предузеће „Путеви Србије“ на основу уговора о додели бесповратних средстава са Канцеларијом Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), из средстава Европске уније.
- Обновљеним путем годишње ће поново пролазити више од 500.000 људи. Влада Србије испунила је своја обећања да ће обновити поплављене општине, захваљујући помоћи Европске уније- изјавила је потпредседница Владе Републике Србије и министарка инфраструктуре Зорана Михајловић током свечаности.
Обнова пута Крупањ-Коренита почела у децембру 2014., а завршена 20. јула 2015. године. По речима председника општине Крупањ Рада Грујића, захваљујући напорима Европске уније и Владе Србије, грађани ове општине сада поново имају квалитетан пут који их води до Лознице и Дрине.

Током посете Крупњу, представници Делегације Европске уније у Србији и Владе Републике Србије обишли су породицу Шејић која је добила пластеник од 100 квадратних метара и домаћинство Драгољуба Андрића у селу Красава коме је изграђена и опремљена нова кућа од 60 квадратних метара кроз Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији.
Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине које су највише погођене поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације ХЕЛП и АСБ, и Дански савет за избеглице (ДРЦ) ““ у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa