Инфо

30. јул 2015.30. јул 2015.
ПРЕД ОВОГОДИШЊЕ ХАЈДУЧКО ВЕЧЕ

МОДЕРНИЈИ ХАЈДУЦИ ЧУВАЈУ ПРОШЛОСТ

Традиционална мачванска свадба по старим обичајима и витешко надметање младића за ласкаву титулу харамбаше, који добија више вредних награда, допуњени Дринском регатом, Бициклијадом, а ту су и други туристичко-забавни и спортски садржаји
У историјским изворима с краја 19, века, помиње се једна чисто хајдучка свадба. Обављена је на дринском сплаву, два дана по Ђурђевдану. Венчали су се чисто по хајдучким прописима извесна Драгиња и Јанко. У тим старим књигама пише још да је Јанко био момак, “као од брега одваљен“, големог стопала и прецизног ока. Свадбари су били хајдуци из “горе зелене“, а весеље је зачињено пуцњавом и богатом гозбом.
- У оквиру Мачванске свадбе, овог пута венчаће се Катарина Рашевић из Бановог Поља и Милош Кокановић из Клења, чланови фолклорног ансамбла “Ђидо“ из Богатића. Део свадбених обичаја одвијаће се испод старе липе у Етно парку у Совљаку.
Предходно, овог дана (субота) , окупљање сватова је на Радован кули, почившег сликара Милића од Мачве у 14 и 30 часова. Следи, Мачванска свадба, полазак фијакера и сватова из Белотића, долазак у Богатић и формирање свадбене колоне, свадбено коло, хајдучка бусија у Совљаку, долазак сватова по младу у Етно парку у Совљаку и свадбено весеље, свадбена дешавања у Црној Бари код Девине кафане и касније завршница испред мотела у Црној Бари, близу Дрине.
Издвојио бих и друге манифестације овог дана, а то су: од осам ујутро такмичење у гађању глинених голубова, риболову, хајдучком котлићу. Ту је бициклијада, сајам етно хране, пића и домаће радиности, квалификације за избор харамбаше.
У вечерњим сатима је културно забавни програм, концерт Милице Павловић и Милоша Вујановића, каже Дарко Машић директор Туристичке организације општине Богатић.
Без сумње је да су девојке волеле хајдуке, без обзира на ружне приче о њима и њиховим дружинама из далеке прошлости. Бити хајдук у то време ( крај 19. века) значило је привилегију за најхрабрије и најбоље. Онај ко бар једном није окушао срећу у хајдучији , гледан је с подозрењем, називан мекушцем и третиран као неко коме“ снага и образ нису за понос.“
Као и предходних година момачко надметања за избор харамбаше привлачи велику пажњу. Будућем харамбаши на дар ће припасти сабља димискија, најсветлије хајдучко одличје и примат првог међу више храбрих, вештих и снажних момака.
- Другог дана ( недеља) ујутро од осам до десет часова је пријављивање учесника за Хајдучку регату. То и старт је код Алановића навоза у Прњавору. Регата ће пристати кратко код Лалове кафане у Бадовинцима, а циљ је у Црној Бари.
Ту нас поново чека сајам етно хране, пића и домаће радиности. Централни део Хајдучке вечери је такмичење за избор харамбаше и проглашење победника у Црној Бари. Потом је поново забавни програм, који ће предпостављамо трајати до касно у ноћ, каже Машић, најављујући за овај дан звезду естраде, концерт Аце Лукаса.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa