Инфо

6. август 2015.6. авг 2015.
МРКА ПЕГАВОСТ ЛИСТА ВИШЊЕ И ТРЕШЊЕ

ЛЕТЊА ОПАСНОСТ

Током летњег периода може доћи до превременог опадања лишћа код вишања и трешања које изазива мрка пегавост. Ово штетно обољење може довести до обновљеног цветања воћака што је веома неповољно јер у зиму онда улазе ослабљене и кондиционо исцрпљене. Ако којим случајем не дође до поновљеног цветања онда биљка када јој опадне лист у наредној години доноси мањи род због мањка хране потребне за прехрану родних пупољака.
- Болест се манифестује крајем јула и почетком августа. Појединих година може довести до потпуне дефолијације на стаблима. Проузроковач је гљива Блумериелла јаапии која углавном напада лист, ређе петељку, плод, младе једногодишње ластаре. Током јуна на лицу листа развијају се црвено љубичасте пеге, док се на месту пеге на наличју развија група конидија. Пеге су прво на ивици листова, а потом иду и ка средишњем делу листа. Ако је велики број пега тада лист поприма црвено-жуту боју и такав опада - каже дипл. инж. заштите биља Славица Максимовић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Гљива презимљава у опалом лишћу али и на гранама. Примарне инфекције се остварују аскоспорама током априла и маја, док се секундарно ширење остварује преко летњих конидија које су на наличју листова лоциране у пегама. Садња отпорних сорти, уиштавање опалог лишћа и примена фунгицида су основне мере борбе против мрке пегавости лишћа.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa