Инфо

13. август 2015.13. авг 2015.
ИЗМЕНЕ ПРАВИЛНИКА О СУБВЕНЦИЈАМА У СТОЧАРСТВУ СТУПИЛЕ НА СНАГУ

НОВАЦ КАСНИЈЕ, АЛИ СИГУРНИЈЕ

Крајем 2014. године, тачније 29. децембра, дошло је до промене Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, али је тек од 9. јуна ове године на снагу ступио Правилник о условима и начину остваривања права на подстицаје у сточарству за тов јунади, свиња, јагњади и јаради. Битнијих измена нема када је тов свиња у питању. И даље је 1.000 динара по товљенику, док је код јагњади повећана са 1.000 на 2.000 динара. Драстичније измене, и то о времену исплате за тов јунади, примењиваће се чак и на захтеве поднете почетком ове године по старом Закону.
- Произвођачи који су поднели захтев за субвенцију за тов јунади у месецу јануару по старом правилнику не треба да брину. Сви ће добити Поднесак за исправку захтева у коме се тражи да своју непотпуну документацију допуне пријемницама од кланице. Међутим, они то нису у могућности јер су та грла још увек у тову али места паници нема. Нек се јаве нама у служби. Они ће свакако имати право када утове своју јунад да остваре оно што им по закону следује. То је сад нормално због промене Правилника и за све даље информације нек се јаве нама - поручио је дипл. инж. сточарства Зоран Козлина из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Према претходном Правилнику држава је у току това исплаћивала средства и то, на известан начин, авансно. Међутим, од сада поменута средства моћи ће да се добију по завршетку това, односно предаје товљеника кланицама или извозним фармама.
- Неопходна документација добија се од кланица, односно извозне фарме, а затим се попуњава Захтев за субвенцију који се подноси Управи за аграрна плаћања. Постоји одређена разлика у потребним документима када је у питању предаја кланици и извозним фармама. Пријемница оверена од стране надлежног ветеринарског инспектора при кланици, копија здравственог уверења, такође оверена од стране истог инспектора, и спецификација уших маркица грла која су дана кланици. Кад се ради о извозној фарми као и до сада по питању това свиња неопходно је предати неколико докумената, мало већи број. Пре свега треба предати рачун. Сад ту има мало дилеме. Извозне фарме не издају рачуне него признанице, уверење. За сада још немамо најпрецизније како ће бити, шта ће се са тим дешавати али у сваком случају у Правилнику стоји да мора постојати рачун издат на име продавца, власника који је своје животиње продао извозној фарми. Оригинални рачун на име подносиоца захтева, међународна ветеринарска потврда, сертификат, списак грла која су извежена и јединствена царинска исправа. То практично изгледа као читава гомила папира али је тако прописано законом - додаје Козлина.
Као и свака измена и ова има и добру и лошу страну. Добра се огледа у томе што је пољопривредни произвођач растерећен од обавезе да у одређеном року утови грла и преда кланици, однсно извозној фарми, а затим да сву документацију уз Захтев поднесе Управи за аграрна плаћања.
- Лоша страна донекле је што новац неће добијати раније, још у току това, али ће зато избећи казнене одредбе ако не испуни очекивано због евентуалне болести грла, споријег това из неког разлога, пробијања рока од осамнаест месеци, засићености тржишта које је доводило до продаје накупцима и слично. Много људи нама се јављало управо због тих проблема немогућности пласирања на тржиште. У том случају имали су проблем. Нису свој део испуњавали тако да су долазили у ситуацију да добију опомену па је при крају газдинство прелазило и у пасиван статус. Неки су морали да реагују, да на неки начин врате новац, плате затезне камате и да се тек тада врате у активни статус. Сада новац добијају касније али сви ти људи који се баве товом јунади су у сталном циклусу. Они једноставно утове десет комада, продају. Добијени новац одмах уложе у следећу телад и настављају. Новац ће први пут каснити, годину дана, можда и више у односу на оно што би га добили да је остало по старом. Касније тај ће новац стизати у неком периоду и то у оном када је неопходан за куповину хране, неку следећу туру.
Захтев за остваривање права на подстицаје у сточарству за тов јунади, свиња, јагњади и јаради подноси се Министарству пољопривреде и заштите животне средине - Управи за аграрна плаћања за сваку календарску годину до 31. децембра текуће године. Пољопривредни произвођачи о овим изменама и начинима остваривања својих права могу се обратити запосленима у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Шабац сваког радног дана.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa