Инфо

20. август 2015.20. авг 2015.
ЈЕДНОСТАВНИЈИ ПОСТУПЦИ ЦАРИЊЕЊА У СЛОБОДНИМ ЗОНАМА

ПОГОДНОСТИ ЗА ИНВЕСТИТОРЕ

Представници медија прошлог четвртка упознати су са новостима у раду Царинарнице Шабац
Привлачење инвестиција, отварање нових радних места, равномеран регионални развој и трансфери знања, капитала и технологија представљају циљеве функционисања слободних царниских зона. Ови постулати односе се на и шабачку Слободну зону, где су пре недељу дана представљени потенцијали ове установе.
- У слободним зонама важе поједностављене царинске процедуре. Привредници који користе зоне ослобођени су многих дажбина, а изменама закона из 2013. године они су ослобођени плаћања пореза на додату вредност. На тај начин пружа им се прилика да уштеде и да тај новац даље инвестирају. Драго нам је да је у последње време неколико озбиљних инвеститора одлучило да почне са пословањем у Слободној зони у Шапцу. То су „ОДС Тецхнологy“, „Биеме Интернационал“ и „Камоззи“, који ће у Шапцу запослити велики број радника, навела је Љиљина Андрић, водитељ реферата Слободне зоне Шабац.
Искуства компанија које послују у оквиру Слободне зоне у Шапцу су веома позитивна, рекао је Александар Ранковић, менаџер компаније „Милшпед“.
- Слободне зоне омогућавају бржи промет роба и услуга, уз поједностављене царинске процедуре. То доводи и до бржег протока капитала, а самим тим и значајно нижих трошкова предузећа, рекао је Ранковић.
Слободне царинске зоне пружају шансу свим привредним субјектима, како великим корпорацијама, тако и малим и средњим предузећима. Посебно интересовање за пословање у оквиру оваквих зона влада у извозно оријентисаним компанијама, која користе погодности које наша држава има на основу ЦЕФТА споразума, или уговора са Руском Федерацијом. Поједностављеним процедурама Управа царина покушава да створи још бољи привредни амбијент, како би што већи број компанија почео пословање у овкиру зона, те на тај начин повећао обим производње у земљи и допринео већој запослености.
Царинска испостава у Шапцу бележи повећање како увоза, тако и извоза роба, у односу на прошлу годину. Евидентирано је значајно повећање извоза пољопривредних производа, на подручје Европске уније и Руске Федерације. Порасту извоза доприноси и већи обим посла у погонима „Белих лимова“, док се највише увозе сировине за производњу у фирмама попут „Тикуриле“, „Зорка керамике“ и „Еликсира“, рекао је Мирољуб Окиљевић, шеф царинске испоставе у Шапцу.
М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa