Инфо

24. септембар 2015.24. сеп 2015.
Социјална пољопривреда Каритаса Шапца

ПРВИ ПЛОДОВИ РАДА НА САЈМУ ЗИМНИЦЕ У КОЦЕЉЕВИ

Укусни, а лепо упаковани, домаћи производи – прављени с љубављу. Социјално предузетништво је шанса за маргинализоване и шанса за друштво
Сајам зимнице у Коцељеви, престижна манифестација те врсте, која је окупила предузетнике. из целе Србије, била је добра прилика да своје производе, „домаће-прављене с’ љубављу“, како наглашавају, представи и Каритас Шабац. На штанду ове организације било је сувих шљива и домаћег пекмеза од овог воћа, а истинска посластица био је један од најатрактивнијих производа сајма – суве шљиве са орасима у преливу од чоколаде. Шљиве на имању у Бадовинцима већ годину дана обрађују и одржавају запослени Каритаса и припадници различитих рањивих друштвених група, корисници услуга ове хуманитарне организације. Тако су се неки од њих нашли и на сајму, на штанду Каритаса, па материјални, промотивни и сваки други ефекат остаје у другом плану када се пореди са осећајем људи који, изнова интегрисани у заједницу, почињу нови живот.
- Овај сајам је одлична прилика да представимо део својих производа, али, пре свега, да представимо модел социјалног предузетништва, јер су у изради свих производа учествовали корисници нашег Дневног боравка „Св. Софија“. Њихово ангажовање, изградња поверења кроз стручни рад нашег тима и поново изграђено осећање самопоштовања и самопоуздања ових људи је основна поента читавог концепта социјалног предузетништва. Кроз овај концепт стварамо прилику да људи, који на маргини често живе веома тешко, а друштву представљају терет, почну један нови, квалитетан живот, интегрисани у свом окружењу – каже Мирољуб Николић, директор Каритаса Шапца.
Социјално предузетништво, веома заступљено у развијеним земљама, код нас је тек у зачетку. Различити пројекти које реализије Каритас Шабац спадају зато у пионирске, па се ова организација неретко представља као пример добре праксе не само у нашој земљи. Од прошле године Каритас обрађује имање у Бадовинцима, на ком је засађена шљива, а ове године кроз пројекат „Засад за будућност“ Каритас је добио средства за постављање пластеника на имању у Вукошићу. Овде је већ формиран засад трешње, а ускоро ће се у пластеницима наћи и јагоде.
Све производе требало је лепо упаковати и декорисати за сајамски наступ, па Каритас истиче велику помоћ и подршку ученика Школе примењених уметности, са смера аранжер, и њихове професорке Драгане Малишић Марковић. Њихова креативност и веште руке допринели су додатно атрактивности ових производа, кажу у Каритасу, а за штанд захвални су пријатељима из Телекома, који су на овај начин показали и своју друштвену одговорност. Социјално предузетништво је шанса за маргинализоване друштвене групе и шанса за друштво, наглашавају у Каритасу, а од нас зависи да ли ћемо је искористити.
М.Мусић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa