Инфо

15. октобар 2015.15. окт 2015.
ПРЕВЕНТИВНЕ МЕРЕ И ЧУВАЊЕ КУКУРУЗА У КЛИПУ И ЗРНУ

РЕДОВНА КОНТРОЛА СКЛАДИШТА

Последњих неколико година климатски услови који се одликују необично високим температурама, периодима са дугим сушама, као и високом количином падавина у кратком временском року, не иду на руку пољопривредним произвођачима када је у питању, између осталог, и производња кукуруза. Зато се она одвија под специфичним агроеколошким условима за сваки регион. Једна од основних мера за сузбијање трулежи клипа је гајење толератних хибрида према патогеним гљивама, док се у циљу сузбијања већине биљних болести морају применити агротехничке мере у које спадају квалитетна обрада и ђубрење земљишта, плодоред, време сетве, наводњавање и сузбијање корова и инсеката и друго.
- Како за мале тако и за велике произвођаче мере током бербе се морају испоштовати до максимума. То подразумева подешавање комбајна на уклањање клипова са највећим процентом инфекције и обезбеђивање капацитета за сушење како би се избегло било какво задржавање зрна. У највећем броју случајева ранија сетва значи и мању концентрацију микотоксина. Вишак влаге у зрнима може довести до појаве континуираног развоја гљива, али исто тако у сушним годинама не треба остављати клип да се дуго суши на њивама због пуцања зрна. Таква оштећена су такође места инфекције патогеним гљивама. После бербе потребно је у што краћем року смањити садржај влаге у зрну како би се зауставио развој гљива. Сушење зрна до четрнаест одсто влаге треба обавити у року од двадесет четири до четрдесет осам часова после бербе. Треба избегавати складиштење топлог зрна у хладна складишта јер долази до кондензације. Зато је потребно охладити зрно од два до пет степени целзијуса - истиче дипл. инж. заштите биља Слободан Гошић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Могућности вештачког сушења кукуруза код нас су мале с обзиром да од укупне пољопривредне производње највећи део припада малим произвођачима. Стога се он углавном суши природним путем, а чува у кошевима или различитим прилагођеним складиштима.
- У таквим условима зрно, које не би смело садржавати више од двадесет четири одсто влаге, треба пажљиво прегледати. Одбацити све клипове са промењеном бојом ( црвена, ружичаста, љубичаста, бела), испуцалим или исклијалим зрнима, механички оштећене клипове, као и делове кочанке и нечистоће. Овакав начин сушења безбедан је само ако је атмосферска влага од 55 до 75 одсто, а температура од 4 до 15 степени - наводи Гошић.
Када је у питању чување зрна мали произвођачи требали би да обезбеде исправно хигијенско стање складишта пре уношења зрна, а касније редовно контролисати њихово стање. Потребно је обавезно одвојити прошлогодишњи род од овогодишњег, не складиштити га на бетону да не би дошло до појаве кондензације, спречити механичке и повреде од инсеката. Складишни простор мора имати несметани проток ваздуха или се свакодневно проветравати, а такође, одржавати и одговарајућу складишну температуру. Редовно пратити појаву трулежи на клипу и зрну. Одбацити болесне.
- Трулеж клипа у зависности од проузроковача може бити различите боје - зелене, беле, црне или јарко црвене. За сада не постоје расположиви фунгициди који се ефикасно користе за контролу развоја гљива на зрну за људску употребу. Регистровано је неколико препарата под различитим именима на бази органских киселина, а то су пропионска и изобутирична киселина или мешавина ових киселина са амонијум изобутиратом. Оне не одстрањују претходно формиране микотоксине у зрну али могу зауставити развој гљива и тиме даљу биосинтезу микотоксина.
Код складиштења кукуруза у клипу мора се повести рачуна о темељном чишћењу чардака и кошева, као и евентуалном третирању против складишних инсеката.
- И овде је потребно одбацити сав кукуруз са болесним и оштећеним зрнима на клипу. Најпре унети кукуруз са мање влаге, до 20 одсто, а у горњим слојевима складиштити влажнији, до 25 одсто. Кукуруз са већом влагом, нарочито преко 28 одсто пре складиштења треба одложити на неко суво и промајно место, у тањем слоју, док влага не достигне 25 одсто или мање ако је количина кукуруза већа. Складишта треба да буду добро аерисана - препоручује Гошић.
Последњих пар година, током свакодневног праћења појаве и развоја штетних организама, регистровано је значајно повећање бројности кукурузног пламенца као и повећањо присуство спора факултативних врста гљива у ваздуху.

О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa