Инфо

15. октобар 2015.15. окт 2015.
НА МЕЂУНАРОДНОМ ФЕСТИВАЛУ ИНОВАЦИЈА, ЗНАЊА И СТВАРАЛАШТВА „ТЕСЛА ФЕСТ“ У НОВОМ САДУ

ЗЛАТНИ УЧЕНИЦИ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ

Трећу годину за редом ученици Техничке школе освајају златну медаљу на Међународном фестивалу иновација, знања и стваралаштва „Тесла фест“ у Новом Саду. Овога пута њихов дигитални Франк-Херцов експеримент одушевио је све.
- Захваљујући раду и напорима свих постигли смо и овога пута добар успех. Експеримент је направљен поводом стогодишњице Нобелове награде која је додељена двојици научника 1914. године. Урадили смо га прво у аналогној форми али смо од прошле године кренули са радом на његовој дигитализацији. У томе нам је помогла и проф. Јовановић са Електротехничког факултета у Београду урадивши софтвер како би ту апаратуру могао да види комјутер. Захваљујући управи школе преко наших ученика који су сад у Америци добили смо картицу, тј. АД конвертор. Без њега би тешко могли да то реализујемо. Сада се целокупан експериментални процес види на екрану компјутера. Чланови комисије „Тесла феста“ били су одушевљени радом апаратуре у једној таквој форми, односно дигиталном окружењу. Не верујем да то негде има, а тешко и у Србији. То је ипак један напредак за нас, школу, град - рекао је проф. физике Никола Гледић.
За златну медаљу и диплому овога пута изборили су се Миленко Крајчиновић, ученик четврте године смера администратор рачунарске мреже, и Младен Јокић и Урош Мирковић, ученици друге године смера електротехничари процесног управљања.
- Изузетно ми је драго и веома сам поносан што сам био део тима који је постигао овакав успех освојивши награду међународног карактера. Први пут сам учествовао тако да ми награда пружа пуно самопоуздања и мотивације да наставим да се усавршавам и учим у тој области с обзиром да сам тек други разред средње школе. Рад са професорима и друговима на овом пројекту био је веома занимљиво и лепо искуство које бих желео да поновим и на наредним пројектима и такмичењима. Желим да им се захвалим на пруженој прилици да будем члан тима и указаном поверењу - био је више него одушевљен Урош.
Техничкој школи додељена је и „Златна плакета“ за допринос развоју иноватних активности.
- Наше задовољство је више него очигледно јер су ученици и проф. Гледић показали да знања и иновативности не недостаје. Поносан сам на све који су учествовали у настанку једног оваквог пројекта који је резултирао и овом наградом - изјавио је директор Чедомир Смиљанић.
Експерименталним научним иновацијама овде није крај када су у питању ученици Техничке школе и њихови професори. Прилику да виде њихово најновије награђено дело имаће ускоро и на научним смотрама у Алексинцу и Нишу где су већ позвани, као и на сличним манифестацијама у наредном периоду. Ми се надамо да ће се са њих вратити са још по неком наградом јер то ови млади умови заслужују.
О. Г.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa