Инфо

22. октобар 2015.22. окт 2015.
МАЧВАНСКИ ЗЕЛЕНИ ДОПУЊУЈУ ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ШУМАМА

УВАЖИТИ ПРИНЦИПЕ ЗЕЛЕНЕ ЕКОНОМИЈЕ

У жељи да осавремене Предлог Закона о шумама, који је измењен и допуњен недавно усвојен у Скупштини Србије Зелени Мачве се слажу са својим колегама у другим крајевима државе да овај Закон, пре свега није лош. С друге стране додају, неопходно је да више користи принципе зелене економије и одлучније подстиче производњу биомасе.
- Основна замерка предложеном Закону је недовољно средстава за инвестирање у области шумарства. Предлажу и да се законом пропише обавезно осигурање и реосигурање шума од ризика настанка штета услед природних непогода и еколошких катастрофа.
Велики проблем су и бесправне сече шума. То се посебно дешава на југу Србије, у долини Пчиње, на Кукавици и Козјаку. У Мачви има доста примера бесправне сече шума и крађе, каже Александар Фирауновић, председник Зелених Покрета за Богатић.
Шумовитост у Србији је у односу на број становника јако ниска и износи свега 0,3 хектара по становнику, за разлику од Русије, где је 11,1 хектар по становнику, а у Хрватској 1,38 хектара.
Зелени Покрет за Богатић ће у наредном периоду организовати акцију поделе садница различитог зимзеленог и листопадног биља грађанима општине Богатић. Планирају да тако поделе 100 садница.

Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa