Инфо

22. октобар 2015.22. окт 2015.
ПРОТЕКЛЕ СУБОТЕ ПОЧЕЛА СА РАДОМ „НТЦ ШКОЛИЦА“ У ЦЕНТРУ ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

УЧЕЊЕ УЧЕЊА

Дато обећање на трибини о НТЦ систему учења др Ранка Рајовића, реализованој пре месец дана у Шабачком позоришту, Друштво учитеља Шабац и Центар за стручно усавршавање одржало је прошле суботе кад је почела са радом „НТЦ школица“.
- Ова школица је нешто што је наишло на добар одзив код родитеља, ученика, наставника и учитеља у основним школама. „НТЦ школица“ ће трајати два месеца. Планирани завршетак је током децембра. Надамо се да ће негде око двадесет пет до тридесет ученика проћи овај систем учења и да ће родитељи бити упознати на прави начин какав је то систем учења и колико ће то допринети бољем учењу њихове деце. За сада је ово бесплатна школица. У зависности од интересовања ученика, а показало се да је велико, ми ћемо вероватно кренути и са њеном комерцијалном реализацијом током целе године - рекао је мр Горан Стојићевић, директор Центра за стручно усавршавање.
НТЦ систем учења, по речима учитељице ОШ „Вук Караџић“ Татјане Чолић, утиче на подизање нивоа интелектуалних способности, спречава поремећај концентрације и пажње, развија координацију покрета и моторике, брзину размишљања и закључивања, повећава број неуронских веза у мозгу и користан је за детекцију даровитих ученика.
- Све то се ради током Школице која траје осам недеља у двочасу, два часа по четрдесет пет минута, кроз разне вежбе и активности као што су цртање, мапа учења, линеарно учење песмица, развијање памћења путем асоцијација, итд. НТЦ систем учења је учење учења. Ово је нешто што помаже деци да науче да уче, да не памте неке информације напамет које ће брзо да се забораве. Када неку информацију дете пребаци у асоцијацију оно трајно памти. Ако је само направило асоцијацију за нешто оно ће просто као мали филм у глави створити и остаје трајно у памћењу. Наша главна мисија у овој школици је да научимо децу да размишљају асоцијативно - истакла је учитељица Татјана.
Већ на првом часу деца су се сусрела са „Скривеним речима у реченици“ што представља основу овог учења, а које уз пуно загонетки, предмета, одгонетки, разноразних игрица привуку пажњу, а самим тим учење учине лакшим.
- Дете на часу већи део песмице или градива научи путем асоцијација уз помоћ цртежа. Ти цртежи остају трајно у глави. Запамте се заувек. Касније се повезује са наредним градивом. Деца радо прихватају овај начин учења јер им се то чини да је игра. Занимљиво је цртати, говорити своју асоцијацију, причати другарима о њој. Циљ нам је да они размишљају, да им знање буде функција. Оно што науче остаје им као основа за следеће градиво. Све то се памти, повезује. Оно што је научено претходне године врло лако се обнови. Остало је запамћено и само се надограђује ово ново - нагласила је Милена Драгојевић, учитељица у ОШ „Вук Караџић“.
Поред Татјане и Милене, за учење уз добру забаву, биће задужена и Светлана Димитријевић, учитељица из ОШ „Јанко Веселиновић“, као и Сузана Божић Мијушковић, учитељица у ОШ „Николај Велимировић“, и председник Друштва учитеља Шабац.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa