Инфо

29. октобар 2015.29. окт 2015.
ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „НОЋ ВЕШТИЦА“ СТРИП УДРУЖЕЊА „БИБЕРЧЕ“

ОД ХОРОРА ДО ФАНТАЗИЈЕ

Стрип табле, пробне скице бајки, фантазија, цртежи, илустрације могле су се погледати прошле суботе на отварању изложбе „Ноћ вештица“ Стрип удружења „Биберче“. Овога пута на зидовима галерије Удружења „Круг 10“ нашло се седамдесетак радова, од тога педесет црно-белих и двадесетак у колору, аутора Уроша и Стефана Мркоњића, Реље Антонића, Зорана Јанковића Кобејна, Владимира Алексића, Ивана Јелића Адамаса, Ђорђа Петровића Џорџа, Слободана Јовановића - Чарли Бобана, Милоја Лукића, Милана Милетића, Снежане Тодић и Александра Едија Ибрахимовића.
- У питању су све шабачки аутори сем Милана Милетића који је из Горњег Милановца. Имамо и једно дело непознатог аутора или ауторке у виду пропагадног плаката који је настао отприлике у периоду од 1941. до 1944. године. На цртежу је пророчица са три пророчанства о исходу рата у прелакираној црној боји на фолији са упутством да се уради у плавој боји. Међутим, никада није урађен. Коментари посетилаца су били повољни али је мало млађе публике коју би нешто овако заинтересовало - рекао је Светлан Обрадовић Змај, председник Стрип удружења „Биберче“.
Идеја за изложбу, по речима Ђорђа Петровића, потекла је од млађих стрип аутора и Зорана Јовановића, који су желели да направе српски пандан америчкој Ноћи вештица.
- Спонтано је дошло до свега тога. Помогао сам колико сам могао. Надам се да је испало добро на обострану срећу и задовољство. Када је у питању мој рад на стрипу нисам радио озбиљније неких седам година. Стицајем околности завршио сам сликарство па ме је то мало одвукло више ка платну, четки и боји, али никад се не зна. Љубав постоји па је могуће да ће бити нешто од озбиљнијег рада у некој скоријој будућности. Морамо да се потрудимо сви, како ми који имамо нешто иза себе, тако и млађи, који тек треба да почну да раде, али и људи који једноставно желе да осете чар цртежа, стрип табли и свега тога, како би га вратили на место које му припада - истакао је Ђорђе.
Иако време није наклоњено уметницима, а поготово онима који су посвећени стрипу, свака изложба, ма коликог обима била, за ауторе представља много више од пуког излагања радова.
- Свака изложба је значајна. Сваком ствараоцу, било да је млађи или старији, битно је да његове идеје доспеју до других људи. У томе је суштина оваквих и сличних изложби. На тај начин и наша настојања да стрип сачувамо од заборава уродиће плодом - уверен је Реља Антонић, стрип аутор и писац, који се представио са радовима у виду штампаних постера А3 формата.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa