Инфо

5. новембар 2015.5. нов 2015.
„ВЕЧЕРИ ДУШАНА КОВАЧЕВИЋА У ШАПЦУ“ ОКУПИЛЕ ВЕЛИКИ БРОЈ ЉУБИТЕЉА ПОЗОРИШНЕ УМЕТНОСТИ

ДУШУ ГРАДУ ДАЈУ ЉУДИ

Манифестацију у години у којој се обележава 175 година рада Шабачког позоришта отворио „Звездара театар“ извођењем представе „Рођендан господина Нушића“ прошлог четвртка. У току претходне седмице Шапчани имали прилику да погледају још четири представе по тексту прослављеног Шапчанина. Вечерас „Генерална проба самоубиства“, а сутра од 20 часова Вече поезије која се чита и пева „После педесет година“ Душана Ковачевића и пијатеља
Душу граду дају људи, а најбољи представник, када је Шабац у питању, је Душан Ковачевић, чији је симболичан „повратак“ у родни град обележен отварањем позоришне манифестације у Шабачком позоришту прошлог четвртка.
- Овај догађај сам по себи је културни догађај не само града Шапца него и целе Србије. Душан Ковачевић је веома везан за овај град и родни Мрђеновац. Овај гест Шапчана је заиста изузетан. Сваки град и свака озбиљна култура мора да буде срећна када има једног таквог писца какав је Душан Ковачевић - рекао је Божидар Ђуровић, редитељ који је имао ту, по њему незаслужену част, да отвори вечери једног изузетног драмског и позоришног радника.
Имајући шта да каже и одавно говорећи веома гласно у својим драмама Ковачевић је, без обзира на време и место, комуницирао са публиком која је свако његово ново дело дочекивала овацијама. Извођење представе „Звездара театра“ „Рођендан господина Нушића“ био је најбољи почетак ревије његових остварења ако се узме у обзир да је инспирацију за стваралаштво Нушић, који је Ковачевићу био учитељ, тражио у Стерији.
- Шапчани итекако добро разумеју хумор. Нарочито онај црни. Као Шапчанин увек сам се хвалио да знам корен тог хумора - „немој да се смејеш другоме ако ниси способан да се насмејеш себи“. А представник тог хумора управо је Душан Ковачевић који је у црнилу живота јако пажљиво видео, понекад чак и визионарски. Он уме да нас насмеје, а самим тим и ослободи. У контакту са њим као глумац уживао сам у његовом пријатељству и књижевном делу јер ме је увек инспирисао да дубље „прокопам“ и у себе и нађем разлоге за разумевање људског рода, сопственог бића и онога у чему смо се у овом времену и простору затекли. Исто тако да се и томе насмејемо. Тако да му велико хвала! Ово је мој допринос као глумца - поручио је Бранислав Лечић.
Током наредних вечери Шапчани су имали јединствену прилику да погледају остварења Душана Ковачевића у извођењу Атељеа 212, Београдског народног позоришта и Црногорског позоришта из Подгорице „Ко то тамо пева“, „Свети Георгије убива аждаху“ и „Урнебесна трагедија“.
- Надам се да ће ове „Вечери Душана Ковачевића у Шапцу“ прерасти у неки бијенални фестивал или на три године и то на коме су само његова дела. Желимо да га инкопорирамо у наш град јер великани никад нису део једне мале средине. Нисам од људи који присвајају. Као Шапчанин не присвајам Душана Ковачевића због тога што је он надрастао своје. Он је постао свачији. Нема граница. Није наш. Он је свих људи и то је јако лепо. Препуна сала позоришта сведочи о великој заинтересованости за Душана Ковачевића - истакао је директор Шабачког позоришта Зоран Карајић.
На Симпозијуму театролога посвећеном делу Душана Ковачевића, прошле суботе, своја мишљења дали су и др Светислав Јованов, Игор Бурић, др Александра Кузмић, мр Бошко Милин, мр Александар Милосављевић, др Миливоје Млађеновић, др Михајло Пантић, др Ксенија Радуловић и Жељко Хубач. Истовремемно је и промовисан први часопис за културу и уметност под називом „Код 21“ као „кључ за нови век“.
На отварању „Вечери Душана Ковачевића у Шапцу“ градоначелник Небојша Зеленовић истакао је да су се у кратком времену издешавале многе лепе ствари када је култура у питању.
- Писаћа машина на којој су настала сва дела Душана Ковачевића постала је део Нове сталне поставке Народног музеја. Пресрећан сам и самом чињеницом да су све карте распродате што показује велико интересовање Шапчана за његова дела. Мислим да имамо чиме да се дичимо и поносимо. Наставићемо да са све бољим садржајима у наредном периоду изненађујемо наше грађане. Провинција је географски појам, а провинцијализам стање духа. Сигуран сам да наш Шабац и Шапчани нису провинцијалци и да то показују из дана у дан - рекао је градоначелник.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa