Инфо

12. новембар 2015.12. нов 2015.
МИЛЕНА КИЈУРИНА, ПРОФ. ПРАКТИЧНЕ НАСТАВЕ ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ

КОДИРАНА ЧАРОЛИЈА МАГНОЛИЈЕ

Улаз Анекса Библиотеке шабачке постао упечатљив по мозаику са ЉР кодом који посетиоцима једноставним скенирањем путем мобилних телефона нуди све потребне информације везане за ову установу културе
Све је почело као идеја, а онда се уз подршку Библиотеке шабачке и Градске управе града Шапца, претворило у вишефункционално уметничко дело које данас краси улаз новоотворене Анексне зграде. Пројекат Милене Кијурине, проф. практичне наставе у Школи примењених уметности, одушевио је многе, не само својим ЉР кодом који се уклопио у савремени начин живота подређен брзим протоком информација, већ и уметничким печатом у чијем је средишну незаобилазна магнолија, препознатљиви заштитни знак Библиотеке шабачке.
- Сам ЉР код не би био никакво уметничко дело. Ништа специјално, ништа занимљиво. Сетивши се, као и сви Шапчани кад се спомене Библиотека, раскошне магнолије на улазу, дошла сам на идеју да нови део повежем са старим путем мозаика са ЉР кодом окруженим магнолијама - каже проф. Кијурина.
У зависности од расположивог времена сама израда трајала је неких петнаест, двадесет дана. Иако је, због сликања на керамици први пут, за њу то представљао изазов, рад је на известан начин био донекле ограничен функционисањем кода.
- Првобитна идеја ми је била да осликам сваку коцкицу појединачно па да их уклапам. Како нисам била вична лепљењу плочица, а не желећи ни да малтретирам некога да све то уклапа, одустала сам. Уз помоћ мајстора фиксирала сам плочице, а затим их осликавала. И ту сам морала да водим рачуна како не бих запушила црне и беле површине, које омогућавају скенирање, другим бојама.
Библиотека као стециште младих, талентованих уметника свих врста, на овај начин показала је да места за све креативне људе има. Квалитет пројекта препознао је и град тако да је сав потребан материјал добијен захваљујући одобреним средствима на прошлогодишњем конкурсу за суфинансирање и финансирање пројеката у култури.
- Тако смо заокружили целу ту причу на задовољство свих. И мене као уметника, и Библиотеке. Верујем да и граду прија да улаже у овакве и сличне пројекте. Свакоме ко нешто ствара и ко има жељу да остави неки печат за собом прија подршка коју са стране добија што од колега уметника, што од неких институција као неких озбиљнијих људи који гледају то што се ради. У сваком случају прија подршка са свих страна.
Од прошлогодишње самосталне изложбе у Библиотеци шабачкој до уметничког дела које краси улази у новоотворени део Милена Кијурина с правом може рећи да је постала део ове установе.
- Сваки уметник стално размишља. Идеје долазе у зависности и од времена и од многих других фактора. Наравно да сви стално размишљамо и просто желимо да се што више нашег рада негде прикаже и самим тим добије нека функционална вредност осим уметничке. Потребно је поделити свој рад са људима око себе јер сврха уметности је да живот других учини лепшим и квалитетнијим.
До реализације неких нових пројеката Милена Кијурина своја знања преноси ученицима с циљем да их што боље усвоје како би били што спремнији да одговоре на изазове овог посла у будућности.
- Мојим колегама и мени у интересу је да деца што више науче у школи тако да несебично делимо своја знања и уживамо када одговоре на све задатке са уживањем. Рад на мозаику у Анексу Библотеке шабачке био је лепо искуство. Задовољна сам што сам имала прилику да радим, што мој рад сад стоји у некој јавној институцији и што ће бити стално изложен очима јавности.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa