Инфо

12. новембар 2015.12. нов 2015.
У ОШ „НАТА ЈЕЛИЧИЋ“ ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ „БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ“

НАЈВАЖНИЈА ПРЕВЕНЦИЈА

Поводом новембра - месеца посвећеног болестима зависности у медијалној учионици ОШ „Ната Јеличић“ прошлог четвртка др Вера Рајић одржала је предавање. Својеврсна трибина на тему „Болести зависности“, коју је организовала хуманитарна организација „Ротари клуб“ Шабац, имала је за циљ да младима укаже на штетан утицај алкохола, цигарета и дрога на њихово здравље, а и живот у целини.
- Најважније је да им сада са тринаест, четрнаест година, превентивно укажемо на неке ствари. Трудила сам се да им на основу мог искуства из праксе илуструјем неке ствари. То је најважније. Са седамнаест, осамнаест година већ имају неко искуство када је у питању чак и дрога. Највећи проблем наше омладине је што немају коме да се обрате. Немају с киме да причају. Онда у својим главицама сами желе да нешто промене, поправе, а у ствари су немоћни. Зато и постоје ова наша предавања и трибине са децом, разговори са психологом и родитељима. Шта сам им рекла? Децо, ваши родитељи увек морају имати времена да са вама поразговарају. Кад се вратите из школе реците: „Мама, тата, седите. Хоћу са вама да причам“ јер је превентива најважнија. Кад је дете конзумирало дрогу, кад је већ узимало стимулансе и све остало онда је то већ много касно. Исто тако важи и за алкохолизам, пушење. Почињу из једноставног интересовања, да пробам, а онда се заврши са стажом од тридесет, четрдесет година. Онда је ту, наравно, и компликација здравственог стања - упозорила је др Рајић.
Трибина је и овога пута показала велико интересовање међу осмацима који су истакли да им оваква предавања много значе.
- Наша генерација све више и више користи алкохол, дрогу. Све што не би требало да користи. Током предавања смо схватили да не треба тим стварима да се доказујемо већ да наше проблеме решавамо на други начин. Најбитније је да имаш неког крај себе. Неког ко те разуме јер тешко је бити сам у животу, а још теже сам решавати - уверена је Невена Митрашиновић, ученица ВИИИ4.
Да због доказивања у друштву не треба уништити сопствени живот конзумирањем алкохола, цигарета и наркотика схватили су добро и Кристина Васић, ученица ВИИИ4, Мирка Марковић и Богдан Радојчић, ученици ВИИИ2.
- Тренирам кошарку и не привлачи ме ништа од тога. И мој тата је пре пушио па је престао због мене јер ми не прија. Не бих узимао цигаре никад поготово што видим да моји вршњаци ненормално пију и пуше. Уместо тога требали би да се среде, престану да пуше, ураде нешто са собом, да почну здрав живот - поручио је Богдан.
Запослени у ОШ „Ната Јеличић“ током школске године труде се да на часовима Грађанског васпитања, разним трбинама и другим активностима, обавесте своје ученике о штетном утицају зависности у било ком погледу.
- Ми смо веома почаствовани и велика нам је част и задовољство да је докторка Вера Рајић, која је цео свој радни век провела са децом, обрадила тему која је врло актуелна и која сваки пут треба да буде на дневном реду у школи. Ми кроз наше активности, децу обавештавамо, едукујемо о болестима зависности. А кад дође обавештење из прве руке онда је велика добит и за школу и за ученике. Читав тим се тиме бави, почев од Стручне службе. Увек имају нашу подршку у томе. То је најважније јер деца у школу не долазе само да се образују. Они треба и да се васпитају и да сутра постану прави људи - изјавила је директорка Зорица Недељковић.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa