Инфо

12. новембар 2015.12. нов 2015.
ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОСЕТИО ФИРМУ „ИНОС НАПРЕДАК“

ДОМАЋИ ЛИДЕР У ПОСЛУ РЕЦИКЛАЖЕ

Упркос кризи и паду цена сировина, руководиоци „ИНОС Напретка“ одлучују се за значајне инвестиције
Фирма „ИНОС Напредак“ основана је 1948. године. Након више од пола века пословања у државном, односно друштвеном власништву, предузеће је 2002. године купила шабачка компанија „Ђолекс“. Од тада почиње нова фаза развоја „ИНОС Напретка“, који данас, са матичном фирмом, представља једино велико, у потпуности српско предузеће, које се бави пословима из области рециклаже.
- Главна делатност фирме „ИНОС Напредак“ је прикупљање и обрада челичног отпада. Поред тога, прикупљамо и обојене метале, папир и пластику. На годишњем нивоу, прикупимо више од 50.000 тона секундарних сировина, наводи Иван Љубишић, директор фирме „Инос Напредак“.
Ову компанију посетио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, том прилиом нагласивши да град мора да подржи успешне привреднике, који воде рачуна и о заштити животне средине.
- Фирме „ИНОС Напредак“ и „Ђолекс“ показују да Шабац има озбиљне фирме и да сви заједно имамо основа да се надамо развоју и бољим временима. Ово је респектабилна фирма која има дугогодишње искуство у сектору секундарних сировина. Овај посао је веома важан за функционисање великих система, а енорман значај има и за заштиту животне средине. Срећан сам што се лидер у овој области налази у Шапцу, и што и даље жели да улаже у развој. Као град увек смо спремни да помогнемо успешним привредницима, и учинимо све што је до нас како би побољшали привредни амбијент, навео је Зеленовић.
Криза у рециклажном сектору ове године је велика, јер пад цена сировна на светском тржишту прави проблеме фирмама које се баве рециклажом.
- Нова светска економска криза и проблеми на кинеском тржишту узроковали су пад цена сировина и оставили велике последице на сектор рециклаже. Ситуација је незавидна, јер су цене на нивоу из 2003. године. Надамо се да ће се криза окончати и да ће се на пролеће појавити нови инвестициони циклус који ће покренути производњу, каже Љубишић.
Упркос тешком привредном тренутку руководство „Ђолекса“ и „ИНОС Напретка“ одлучило се за набавку машине вредне око 300.000 евра.
- Основна сврха машине је да ситни отпад. Отпад након третмана у преси постаје погодан за коришћење у железарским пећима. На тај начин смањују се трошкови свих учесника у овом ланцу и повећава добит, објашњава наш саговорник.
Компанија „ИНОС Напредак“ тренутно има 55 запослених, који раде на пет стоваришта, а поседују и 10 специјализованих камиона. Снабдевају све домаће ливнице и железаре секундарним сировинама, а део оних које није могуће рециклирати извозе у Холандију, Бугарску и Словенију.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa