Инфо

19. новембар 2015.19. нов 2015.
Поглавље 27 захтевно и обимно

БИЋЕ ПУНО ПОСЛА

Шеф преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић истакла је прошлог уторка да је поглавље 27, које се тиче животне средине, захтевно и обимно и да има много ствари које треба урадити.
Она је, говорећи на отварању семинара Вишеградске групе (В4), у Амбасади Чешке у Београду, указала да је током скрининга утврђено да предстоји пуно посла у тој области.
- Као грађани често нисмо ни свесни потреба које постоје, као на пример у области пречишћавања отпадних вода, о којој је реч на овом семинару - нагласила је Мишчевић.
Она је позвала земље чланице ЕУ да помогну Србији не само у припреми за ЕУ, већ и да поделе искуства у вези са применом мера из поглавља 27, како позитивних тако и негативних, али и мишљења шта је могло другачије да се уради.
Мишчевић је такође навела и да је поносна што у тој обимној области која, како је указала, захтева много и времена, Србија има и највеће капацитете.
Такође је казала да ће бити потребне нове калкулације у вези са средствима за ту област, како се испоставило прегледом.
Мишчевић је рекла да земља покушава да нађе и начине да искористи област заштите животне средине као потенцијал за инвестиције, пре свега да нађе инвесторе посебно у великим градовима за рециклажу и пречишћавање отпадних вода.
Домаћин скупа, амбасадорка Чешке у Србији Ивана Хлавсова, објаснила је да је ово годишни семинар В4 групе, коју чине Чешка, Словачка, Мађарска и Пољска, а који се бави приступним темама.
Хлавсова је указала да је у већини европских градова више од 95 одсто домаћинстава прикључено на систем пречишћавања отпадних вода, али да је у Србији тај постотак много мањи.
Као пример навела је Београд рекавши да је тај удео на 80 одсто, а само у три града у централној Србији је изнад 70 процената што, како је констатовала, показује јасну потребу да се том питању мора посветити већа пажња.
На овогодишњем семинару експерти из земаља В4 групе своја предавања посвећују очувању животне средине у контексту евроинтеграција Србије, а конкретна тема се тиче јачања инфраструктуре у области чишћења отпадних вода.
Тањуг

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa