Инфо

19. новембар 2015.19. нов 2015.
ЗЕЛЕНИ БОГАТИЋА НА ФОРУМУ У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ

Озелењавање градова – пут ка локалном развоју

Озелењавање градова – пут ка локалном развоју” је назив првог од три панела у оквиру зеленог форума под називом “Изазови и зелене прилике у процесу придруживања ЕУ” који су 20. новембра организовали Зелени Србије у сарадњи са посланичком групом Зелени/ЕФА Европског парламента.
Зелени Богатића сматрају да зелена радна места омогућавају достојан рад који за узврат гарантује одговарајућу социјалну заштиту, довољна примања, и здраве радне услове. У таквом је окружењу могуће је поштовање радничких права и учешће појединаца у одлукама које утичу на њихов живот. Зелена радна места нису утопијски сан!
Напредак према већој одрживости учињен је у многим деловима Европе, чиме су створена и радна места. О томе како се концепт “озелењавања градова” спроводи у пракси на примерима из свог окружења испричали су на панелу Роберт Година и Џил Еванс.
Роберт Година је причу илустровао са неколико примера из Европе, почевши од локалних пројеката и водећи се узречицом “Мисли глобално, делуј локално”.
У Мађарској су уз помоћ термалних извора спровели грејање у целом граду, у регији која је веома сиромашна. Резултат: месечни рачун за грејање нижи је за 78 одсто. Део новца који становништво сада уштеди, иде на побољшање социјалног стандарда. Аустријанци имају пуно примера шта су све урадили с биомасом, на Балтику су све јавне зграде изоловане, стакла су двослојна. Иако све то делује мало, када то уради цео град или цела регија, после неког времена виде се велике уштеде, а резултат се примети и у квалитету ваздуха, рекао је Година.
Када говоримо о зеленим радним местима, истовремено говоримо и о здрављу народа, квалитету живота и сви ти пројекти усмерени су на будућност. Ми у Мачви имамо другачију перцепцију када је реч о озелењавању и зеленим заштитним појасевима која је сасвим другачија у односу на територију целе земље. Када се говори о упросечивању вредности и тражењу средњих вредности, потребно је узети их с резервом. На пример, у Србији је око 33% под шумама и под ветрозаштитним појасевима, што је трећина земље и многи би рекли да то и није толико лоше. Међутим, кад узмемо у обзир нашу општину Богатић, ситуација је доста испод просека, а ветрозаштитних појасева готова и да нема! Мишљење је Зелених у општини Богатић.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa