Инфо

19. новембар 2015.19. нов 2015.
НОВИ ИНИЦИЈАТИВА ЗЕЛЕНИХ ШАПЦА

ЗЕЛЕНИ КРОВОВИ И ФАСАДЕ

Од 2005. године, када је количина зелених површина у урбаном језгру Шапца износила 4 квадратна метра, до ове године је спала на 1,36 метара квадратних по глави становника.
- Значајна је акција Градске управе, али потребно је да се целокупно грађанство укључи у акцију озелењавања нашег града. Позивамо све суграђане да не бетонирају своја дворишта, већ да, где год је то могуће, формирају нове травњаке и засаде нова стабла. Поносни смо на чињеницу да се наша идеја за изградњу још једног великог градског комплекса на обали Саве остварује кроз изградњу “Сава парка”, који ће омогућити да Шабац има близу 17 квадратних метара зелене површине по глави становника, каже др Дејан Павловић, председник Зелених Шапца.
Зелени су покренули иницијативу да се у најурбанијим деловима града дозволи постављање зелених кровова и фасада. Зелени кровови смањују температуру у зградама за 3 до 4 степена, штите од буке, пречишћавају ваздух и воду, смањују оптерећење канализационе мреже током јаких падавина, представљају природно станиште различитих врста биљака, инсеката и птица, а могу бити и самоодржива башта. Поред наведеног, зелене фасаде имају естетски ефекат и отклањају стрес.
- Предлажемо и да се изменом урбанистичких прописа за нове објекте дозволи већа спратност у оквиру исте квадратуре, што ће омогућити више простора за зелене површине.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa