Инфо

19. новембар 2015.19. нов 2015.
Програм приправника

ПОМОЋ ТЕЖЕ ЗАПОШЉИВИМ

Национална служба за запошљавање расписала је јавни позив за реализацију програма приправника, који подразумева стручно оспособљавање незапослених за самосталан рад у струци и полагање приправничког или стручног испита,уз заснивање радног односа.
У оквиру програма приправника 450 незапослених са евиденције НСЗ, из руралних подручја са територије читаве Србије, моћи ће да заврше приправнички стаж и полажу стручни испит у оквиру програма који НСЗ финансира уз помоћ средстава из ИПА фондова Европске уније кроз пројекат „Помоћ теже запошљивим групама“.
Јавни позив за учешће у програму приправника расписан је за послодавце из приватног сектора, из руралних подручја, којима ће НСЗ рефундирати средства за трошкове дела зараде са припадајућим порезом и доприносима за обавезно социјално осигурање лица укључених у програм. У зависности од образовања приправника програм може трајати 6 месеци, за оне са дипломом средње школе, 9 месеци за приправнике са вишим или високим трогодишњим образовањем или 12 месеци за приправнике са најмање четворогодишњим високим образовањем.
Послодавци који желе да се пријаве за учешће у програму морају бити из руралних подручја, (као и незапослени), а поред тога, морају да испуне одређене услове прописане јавним позивом, међу којима су и ти да редовно измирују пореске обавезе, да им рачун није блокиран, као и да међу запосленима има особа који на основу свог образовања и искуства будућим приправницима могу бити ментори.
У програму приправника могу учествовати само незапослени који су уписани и евиденцију Националне службе у руралном подручју, нису у најближем сродству с послодавцем, први пут заснивају радни однос у својству приправника и нису били и радили код послодавца – подносиоца захтева, у последљих 6 месеци. Селекцију незапослених врши НСЗ у сарадњи са послодавцем.
Захтев за учешће у програму, подноси се филијали НСЗ, према месту рада приправника, непосредно или путем поште, на прописаном обрасцу, који се може добити у свакој организационој јединици Националне службе или преузети са сајта њњњ.нсз.гов.рс.
НСЗ Филијала Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa