Инфо

19. новембар 2015.19. нов 2015.
ЈАВНО-КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ „СТАРИ ГРАД“ УРУЧИЛО ДИДАКТИЧКА СРЕДСТВА ОШ „СВЕТИ САВА“

РЕЦИКЛАЖА ТЕКСТИЛА У СЛУЖБИ ОБРАЗОВАЊА

Едукативна наставна средства набављена новцем добијеним од рециклаже текстила, која је у Шапцу заживела захваљујући постављањем рециклажних острва опремљених специјалним контејнерима за текстил, уручена су прошле среде, 18. новембра, ОШ „Свети Сава“. Заједничка акција Јавног-комуналног предузећа „Стари град“ и Зеленог развојног центра Сремска Митровица добила је самим тим на значајности ако имамо у виду чињеницу да просечан грађанин Републике Србије током године одбаци осам килограма одеће и обуће.
- Ово је донација грађана града Шапца који су се активно бавили примарном селекцијом отпада. Ми смо само ту да заједно са њима реализујемо на обострану корист. Текстил који су они предали већ је пронашао своје нове власнике, а продукт тог рада су управо средства која смо преусмерили онима којима је то најпотребније. Тренутно имамо петнаест рециклажних острва. За наредну годину планирамо да тај број повећамо на бар још педесет места тако да овим путем позивам грађане да се активно укључе у примарну селекцију отпада јер то има вишеструке користи. Ово је само почетак, прва акција - изјавио је директор ЈКП „Стари град“ Драган Нинковић.
Подршку рециклажи текстила која је у свету започела још 1903. године, док у Србији не постоји, дао је и „ЕКОС“ Шабац.
- У Србији се иначе на годишњем нивоу одложи на депоније око два и по милиона отпада, а од тог броја 5,4 одсто отпада на текстил. Зелени развојни центар и „ЕКОС“ кроз пројекат „Донирај, рециклирај, не бацај“ желе да подстакну наше грађане да вршимо примарну сепарацију текстила у нашим домовима и да на петнаест места у нашем граду одлажемо тај текстил и ево, помогнемо нашим грађанима неком донацијом као што је ова - рекла је Маја Мандић, председница „ЕКОС“ Шабац.
Поклон пакет дидактичких средстава у коме се налазе електронске мапе Србије, постери знања, интерактивне едукативне игре, као и неопходан школски материјал, по речима директорке ОШ „Свети Сава“ Снежане Радовановић, више је него добродошао јер настоје да прате рад са савременим наставним средствима.
- Долазак до њих је јако тежак јер ми имамо скроман буџет и за основно. Свакако да овакав интерактивни материјал помаже и наставницима и деци у раду. Самим тим на много бољи и лакши начин усвајају знања с обзиром да се налазите у школи за децу са сметњама у развоју где знате је пажња једна од основних препрека, да тако кажем, у учењу и раду са овом децом. Очигледност је нешто што је најважније у раду са оваквом децом. Са ЈКП „Стари град“ имамо јако добру сарадњу. Нису први пут у нашој школи. Од њих смо добили донацију за извођење екскурзије, а такође и за куповину штампача и ласера. Пресрећна сам. Захваљујем се у име ученика, наставника и у своје лично име - додала је директорка.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa