Инфо

26. новембар 2015.26. нов 2015.
ПОЧЕО ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА У ЦРКВЕНОМ ДОМУ

ЈЕВАНЂЕЛСКИ ПУТОКАЗИ

Протеклог петка, започео је циклус предавања у Парохијском дому Саборног храма у Шапцу, под називом „Јеванђелски путокази“. Свештеници Сава Лазић и Никола Ковачевић тумачили су одељак из Посланице Ефесцима светог апостола Павла и Јеванђеља по Луки.
„Браћо, плод Духа је у свакој доброти и праведности и истини. Истражујте што је угодно Господу. И немојте узимати учешћа у бесплодним дјелима таме, него их још разоткривајте. Јер је срамно и говорити о ономе што они тајно чине. А све што се разоткрива свјетлошћу се објелодањује; јер све што је објелодањено излази на свјетлост. Зато вели: Устани ти који спаваш и васкрсни из мртвих, и обасјаће те Христос. Дакле, пазите добро како живите, не као немудри, него као мудри, користећи вријеме, јер су дани зли. Због тога не будите неразумни, него схватите шта је воља Господња. И не опијајте се вином, у чему је разврат, него се испуњавајте Духом, Говорећи међу собом у псалмима и химнама и пјесмама духовним, пјевајући и појући Господу у срцу своме“ (Посланица Ефесцима светог апостола Павла)
- Цео наш живот је стражење над собом и истраживање оног што је Богу угодно. Волећи Христа, требало би да за све људе који нас окружују будемо као Он, у оној мери у којој то можемо. Несједињавање са тамом није само врлински живот, него и стално устајање из греха, непрекидно покушавање да се победи грех у времену које нам је дато, овде на Земљи. Није добро мислити да времена увек имамо изобилно, морамо, по речима апостола, да користимо време, јер су дани зли, не знамо тренутак наше смрти. Не треба чекати и одлагати покајање, изнесите таму на видело, кроз исповест разобличите и обасјајте оно што вас затамњује. Апостол нас позива на слављење Бога као на нешто што нас облагодаћује, разгорева таму у нама, рекао је свештеник Сава Лазић.
Према речима јереја Николе Ковачевића, греси човека неминовно уводе у таму, одсецају му пут ка Христу, чине га далеким Богу, не зато што Он тако хоће, него зато што грешник можда несвесно тако чини – Свако би требало да изнесе своја зла дела на видело, најпре, пред самог себе, а потом пред свештеника, да то буде темељ покајања, које је промена начина размишљања. То је и промена правца кретања. То је оно на шта нас црква позива, често баш преко одређених читања из Светог Писма, да се крећемо ка Богу, не заборављајући да нас је створио да живимо у светлости, да будемо заједно са Њим, што је пуноћа живота. Као што је мрак одсуство садржаја, тако су грех и зло одсуство добра и ако хоћемо да се изборимо са тамом, треба да изнесемо своје грехе на видело, на светлост, и они ће нестати.
„Рече Господ причу ову: У једног богатог човека роди њива. И мишљаше у себи говорећи: Шта ћу чинити? Немам у шта сабрати своју летину. И рече: Ево ово ћу чинити: покварићу житнице своје и начинићу веће; и онде ћу сабрати сва своја жита и добро своје; И казаћу души својој: Душо! Имаш много имање на много година; почивај, једи, пиј, весели се. А Бог њему рече: Безумниче! Ову ноћ узеће душу твоју од тебе; а шта си приправио чије ће бити? Тако бива ономе који себи тече благо, а не богати се у Бога.“ (јеванђеље по Луки)
- Скоро да нема човека који не може себе пронаћи у овој причи, а посебно ми који често оскудевамо. Жеља за материјалним богатством је усађена у свако људско биће, а уколико је то једино човеково усмерење, смртни час му неће бити пријатан, јер се смрт се не подмићује материјалним добитком. Бог је створио свет да буде вечан, али ту вечност не жели да наметне човеку. Чињеницу да се суштина живота не налази се у материјалном уживању, најбоље виде људи кад остаре, стекну, изгустирају све и остану незадовољни. Порука ове приче је да би требало живети врлински, благодатни живот, да се не треба освртати само на материјално стицање, него и на духовно, богаћење Богом, рекао је отац Сава.
Однос материјалног и духовног није супротстављен - Богаташ није био осуђен зато што је био богат, него зато што је био бахат. Бог хоће да ми будемо слободни, не бисмо ли били способни за њега. То је пуноћа живота, којој смета грех и неправилно схватање свега онога што нам је Бог дао. Дакле, бити богат и бити бахат су две различите ствари. Сиромаштво није добро, Бог хоће да будемо богати, али правим вредностима, додао је отац Никола.
Предавања “Јеванђелски путокази”, одржаваће се сваког петка у Парохијском дому, са почетком у 17 часова и 30 минута.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa