Инфо

26. новембар 2015.26. нов 2015.
РЕПУБЛИЧКИ ФОНД ЗА ПЕНЗИЈСКО И ИНВАЛИДСКО ОСИГУРАЊЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

У вези саопштења Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије које су јуче и данас пренели медији, а у коме су изнети нетачни наводи и констатације, достављамо Вам следеће објашњење:
Закључком Владе Републике Србије о ванредном усклађивању пензија професионалних војних лица за период од 1.1.2008. до 31.10.2015. предвиђено је усклађивање које је апсолутно у складу са ставом Врховног касационог суда и којим је омогућен идентичан проценат ванредног усклађивања пензија свих корисника у осигурању. Став Врховног касационог суда је „правилна примена члана 75. Закона о изменама и допунама Закона о ПИО, а у вези члана 193. став 1. Закона о Војсци Србије, по коме се усклађивање износа пензија војних осигураника врши по динамици и на начин утврђен за кориснике пензија у осигурању запослених, што подразумева и идентичан проценат ванредног усклађивања, подразумева да се тражена материјална штета у виду разлике између примљене и припадајуће пензије, обрачунава на вредност бода из октобра 2007. године од 9,02 динара, важећег и на дан 31.12.2007. године, при чему ће се увећање вредности бода од 9,02 динара извршити за проценат разлике између 11,06% (повећање пензије корисника у осигурању запослених) и 4,21% (повећање пензије војних осигураника), јер се само на тај начин обазбеђује идентично ванредно усклађивање пензија свих корисника у осигурању почев од 1.1.2008. године“.
Влада Србије је понудила системско решење како војним пензионерима који нису поднели тужбу, тако и онима који су поднели тужбу, и сваком кориснику послато је обавештење о праву на исплату ванредног усклађивања пензија и остављена могућност закључивања уговора о вансудском поравнању на добровољној бази, што наравно подразумева одустајање од тужбе, односно одрицање од тужбеног захтева.
Закључком Владе омогућено је корисницима који се одрекну тужбеног захтева да могу у вансудском поравнању да добију припадајућу разлику за цео период. У случајевима у којима постоји правноснажна извршна судска пресуда која је принудно наплаћена, такође је могуће закључити уговор о вансудском поправнању за период који није обухваћен принудном наплатом.
Дакле, свим корисницима војних пензија који потпишу вансудско поравнање у складу са Закључком, исплата је сигурна и једнократна, већ током јануара, а разлика која им припада је валоризована коефицијентом инфлације и тиме обезбеђена од девалвације, односно сачувана је реална вредност дуга.
Судови су у парницама признавали право на повећање од 6,57 одсто, што је идентично проценту усклађивања предвиђеним Закључком Владе, те је очекивано да ће свако ново покретање парничних поступака бити на исти начин пресуђено.
Уставни суд Републике Србије ценио је равноправност, односно једнак положај свих корисника пензија, што је овим Закључком Владе и постигнуто.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa