Инфо

3. децембар 2015.3. дец 2015.
ПОЧЕЛО ОДНОШЕЊЕ СМЕЋА ИЗ МАЧВЕ

СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ СВА СЕЛА БЕЗ СМЕЋА

До јуна следеће године сва села у шабачком крају користиће услугу одношења смећа
Након житеља Оридског басена, од уторка 8. децембра, услугу одношења смећа користе и мештани четири мачванска села, Табановића, Мачванског Причиновић, Дреновца и Шевераца. На овај начин, биће решен и дугогодишњи проблем стварања дивљих депонија, који је мучио Мачване. Током првих месец дана, ова услуга се неће плаћати.
- Већ неколико година мештани Табановића су заинтересовани за коришћење услуге одношења смећа из нашег села. Веома смо задовољни, јер ће се на овај начин решити проблем стварања дивљих депонија по њивама и каналима, рекао је Милош уркић, члан Савета месне заједнице Табановић.
Пројекат организованог одношења смећа са сеоског подручја оцењен је веома позитивно од становника шабачких села. Попут мештана Оридског басена, а сада и Мачве, до половине следеће године и сви други грађани са сеоског подручја биће у могућности да користе ову услугу.
- План је амбициозан, али у потпуности остварив. елимо да сасвим покријемо сеоско подручје Шапца са овом услугом. Пример одношења смећа из Мачве је одличан показатељ како треба радити. Сарадња са грађанима је примарна, те током првих месец дана морамо радити доста на обавештавању становништва како и на који начин, и у којим терминима, да износе смеће испред својих домова, како би услуга била у потпуности остварена. Поред тога, савети месних заједница имају прилику и да зараде, јер ће део средстава, добијен рециклажом сепарисаног отпада, бити враћен у ова места рекао је директор ЈКП „Стари град“ Драган Нинковић.
итељи сеоског подручја дужни су да обављају примарну сепарацију отпада, а средства добијена селекцијом пластике, стакла и папира, у зависности од количине, биће враћена месној заједници. Такође, опасан отпад, као што је амбалажа од пестицида, биће уклањан три пута у току пољопривредне сезоне.
Корисници на територији Мачве, задужени су типским посудама, запремине 120 литара за комунални отпад, а месечни износ на рачунима, почев од јануара наредне године, биће 530 динара.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa