Инфо

3. децембар 2015.3. дец 2015.
ПРЕДАВАЊЕ О ЗАШТИТИ ОД СИДЕ

ПРЕВЕНЦИЈА НАЈВАЖНИЈА

Ротари клуб “Шабац” у ОШ “Ната Јеличић” је организовао предавање за ученике седмих и осмих разреда, чија је тема била заштита од сиде. Предавање је за педесетак ђака одржала др Вера Рајић.
-Цео месец децембар посвећен је борби против сиде. Најбоље је едуковати децу у овом узрасту да не би дошли у прве сексуалне контакте са особама ризичног понашања. Деца су била веома пажљива и поставили су доста питања, објаснила је др Рајић.
Деци је навела примере из своје праксе али их упутила и у то да је у Заводу за јавно здравље тестирање бесплатно и анонимно.
-Када дође до инфекције постоји празан период када вирус не може да се дијагностикује. Треба да прође два до три месеца. Превенција је најважнија јер вирус уништава имунитет, а не лечи се. Умире се од најобичнијих инфекција. Објаснила сам им да се преноси преко крви, зараженом иглом, али начешће полним контактом, истакла је Вера Рајић.
Ротари клуб планира да настави са едукативним предавањима по школама, а у плану су предавања о полнопреносивим болестима.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa