Инфо

10. децембар 2015.10. дец 2015.
У ОКВИРУ ПРЕВЕНЦИЈЕ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА У ЦРВЕНОМ КРСТУ КОЦЕЉЕВА

ОБУКА ЗА НОВЕ ЕДУКАТОРЕ

Прошле недеље је у просторијама Црвеног крста у Коцељеви одржана дводневна обука у оквиру програма превенције трговине људима за нове едукаторе. Према речима Младена Живковића, тренера на програму Црвеног крста Србије, на овој тренинг обуци волонтери из Коцељеве су потпуно оспособљени и припремљени да самостално реализују и преносе стечена знања.
- Циљ семинара јесте да оспособимо младе људе, младе волонтере, вршњачке едукаторе, да стечена знања пренесу својим вршњацима, јер се Црвени крст огледа у вршњачкој едукацији на свим пољима, па тако и на пољу превенције трговине људима. Сматрамо да вршњаци најбоље могу својим вршњацима да приђу и пренесу своја искуства - каже Живковић и напомиње да је присуство 27 волонтера више него добро.
- Са нама су поред средњошколаца и ученици из виших разреда основне школе као и просветни радници. То је важно јер ће они сутра помоћи наших младим волонтерима да уђу у школе, да се приближи ова тема ученицима - сматра тренер Црвеног крста Србије.
Полазници семинара су након обуке истакли да су њихова очекивања испуњена, да су проширили знања о самом појму трговине људима, о начину рада са различитим групама те да ће им знања и инструкције које су добили бити од великог значаја у њиховом предстојећем раду.
Ова огранизација спроводи програм превенције трговине људима већ деценију и данас има читав превентивни пакет радионица, игроликих активности, озбиљних презентација за студенте, пакет информација које се нуде одређеним циљним групама.
- Наша земља је, нажалост, погодно тло за развој трговине људима због свега што нам се дешавало у прошлости. Људи све мање имају стрпљења, желе све брзо и одмах и у таквим околностима лако је манипулисати њима. Склони смо да верујемо да се то дешава негде другде, да то нас не погађа, да овде нема трговине људима. Али она је присутна и у нашем друштву, и у нашој земљи. Људи теже неким новим стварима, неком бољем животу и просто непромишљено делују. Црвени крст је протеклих година заиста доста радио на информисању становништва али се и даље то показује као недовољно - оценио је Младен Живковић и подсетио присутне волонтере да не постоје одређени “шаблони” те да и трговац и жртва може бити свако.
Ипак постоје ризичније, углавном маргинализоване групе људи, које могу бити “лакши плен”.
- Ја волим да кажем да свако ко се ризично понаша и ко је непромишљен може да постане жртва трговине људима. Међутим, наравно да су том ризику углавном најизложеније маргинализоване групе, рањиве категорије људи, који потичу из сиромашних породица или породица у којима је присутно насиље - закључио је волонтер Црвеног крста и истакао важност улоге медија у информисању и превентивном раду.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa