Инфо

22. јул 2010.22. јул 2010.
РАДНИЧКИ ПРОТЕСТИ КАО НУЖНО ЗЛО

НАЈВИШЕ ЈАЛОВИХ ШТРАЈКОВА

Иако су радници многих шабачких фирми, последњих година, често користили штрајк у борби за своја права, само ретки су били ефектни. Транзиција се одужила, синдикати разбијени и сиромашни, а и радно законодавство је изузетно рестриктивно по раднике. Стање се споро мења, јер је много људи без посла
Радници “Заштите биља“ шабачке “Зорке“ већ две недеље штрајкују. Овај штрајк је по много чему специфичан, јер је у фабрици покренут стечај, а радници на овај непопуларан корак су се одлучили да би издејствовали отпремнине.
- Били смо у Министарству економије и регионалног развоја, каже Миленко Аврић, председник синдикалне организације. Добили смо чврсто обећање да ће наш захтев бити уважен. До почетка августа требало би да решимо ово питање. Ми ћемо штрајковати све док новац не легне на наше рачуне.
Да ће радници “Заштите биља“ издејствовати отпремнине потврђује и Јовица Максимовић, председник ЈОС “Зорке“.
- Социјални програм смо предали у ресорно министарство и договорено је да 132 радника добију отпремнине. За те потребе је неопходно 54,8 милиона динара, што ће обезбедити држава. Пошто је покренут стечај у “Заштити биља“, након исплате отпремнина радници ће отићи на Биро.
Радници ове “Зоркине“ фабрике спадају међу оне ретке који су штрајковима успели да се изборе за своја права. Подсећања ради, пре неку годину су штрајком издејствовали поништење приватизације, јер газда није поштовао купопродајни уговор. Многи други запослени у шабачким предузећима нису били те среће, иако су често штрајковима покушавали да се изборе за нека основна права из радног односа. Својевремено су штрајковали запослени: “ИНГА“, “Јеле“, “Саве“, “7. јула“, “Декора“, “Минералних ђубрива“ и многих других предузећа. Сви ти протести су, махом, остали без икаквих ефеката.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa