Инфо

31. децембар 2015.31. дец 2015.
ШКОЛА ЈАХАЊА КАО НОВОГОДИШЊА ОДЛУКА

ЗНАЊЕ, ВРЕМЕ И УПОРНОСТ

Нема ограничења. Довољна је само љубав према коњима
Прилагођено животној доби, таленту, интересовањима. Без узрасних ограничења. Довољни су само време и упорност. Пресудна: љубав према коњима. У најкраћем, биле би то предиспозиције за рекреативно бављење јахањем. Шабац, као град са дугогодишњом традицијом коњичког спорта, услове за овладавањем овом вештином и те како има.
По улагању у обуке тренера и услове за тренинг, тежњи да се сваком од полазника посвети потпуна пажња, али и претензијама да из редовног школовања одавде изађу људи који ће на свеобухватан начин знати да се баве коњима, издваја се Школа јахања која годинама у назад функционише као део шабачке Средње пољопривредне школе.
Приликом оснивања, 2013. године, руководило се идејом унапређења наставе али и приближавањем ове образовне установе граду. Колико се у томе успело, сведочи чињеница да Школа јахања данас има око стотинак полазника, различитог узраста, истрајних да долазе на часове упркос временским условима и ниским температурама.
-Циљ је био да садржајно обогатимо школу, а потом понудимо нов садржај граду. Из тога је произашла Школа јахања коју данас похађа две групе по тридесеторо деце до девет година и четрдесетак полазника од девет до педесет пет година. Сам програм је прилагођен узрасту, па се они најмлађи баве волтижовањем, док су они старији самосталнији и раде доста озбиљније ствари – истиче директор Средње пољопривредне школе Предраг Савић, и додаје да са њима ради тренер који је прошле године имао прилику да заврши обуку у Француској, а како би за време зимских дана Школа неометано функционисала, у току је изградња хале која ће лети служити за смештај машина и алата а зими за јахање.
-Постоје заљубљеници којима ни температура од минус петнаест степени не смета за јахање, али са друге стране ту су и деца која не могу да јашу на таквој хладноћи. Због тога ових дана радимо објекат од 800 квадрата који ће служити као затворена хала за јахање. Према постојећим плановима, она би требало да буде функционална већ почетком 2016. године, док би цео објекат са анексом у којем ће се налазити свлачионице и просторије за родитеље требао да буде у потпуности завршен за Дан школе на пролеће. По окончању послова, ми ћемо једини од свих средњих школа имати овакав простор у Србији, а то ће верујем још више допринети атрактивности не само Школе јахања, већ и нашој образовној установи у целини- најављује Савић и каже да је школа пред празнике редовно функционисала.
-Када једном заволите овај спорт више не постоје препреке. Због тога у нашој Школи јахања не недостаје полазника ни по лошем времену. Пре празника и распуста смо радили редовно. Деца из града су долазила када заврше са школом, а часови су се одржавали на отвореном као и претходних година. Са друге стране и за коње је добро да упркос нижим температурама буду у покрету. То им обезбеђује нормалан рад организма, тако остају у кондицији.
Није на одмет посебно напоменути да, заједно са суграђанима, Школу јахања похађају, али се и у току редовне наставе о коњима брину редовни ученици Средње пољопривредне школе. С тим у вези, а са циљем даљег унапређења знања о овим племенитим животињама и повећања степена стручности у њиховом узгоју и дресури, у плану је и увођење новог смера узгајивачи спортских коња.
-Да би се на прави начин бавили нечим поред велике љубави потребно је и знање. У Енглеској на пример, џокеји су јако образовани људи који одлично познају живот коња: од исхране до анатомије. Код нас тога недостаје. Из праксе и сталног контакта са узгајивачима смо закључили да њима недостаје образованих људи: и џокеја, и шталских момака и тренера. Зато се надамо да ћемо приликом следећег уписа добити пола одељења трећег степена узгајивача спортских коња, где ћемо објединити више различитих обука и где ће ти млади људи имати прилике свашта да науче. Потом ћемо покушати да склопимо уговоре са хиподромима у окружењу, не би ли они већ по окончању средње школе имали обезбеђен посао- објашњава Савић.
Као закључак, намеће се само, ако желимо нешто исправно, са успехом да радимо неопходно је знање. Ако сте довољно млади, а волите коње можда вам ова прича отвори пут ка животном позиву, а ако сте једни од оних који на време када се смењују две године гледају као на идеалан тренутак да унесу позитивне новине у своју свакодневицу, а при томе сте заљубљеник у природу и животиње, можда је баш Школа јахања прави избор за вас.
Т. Трифковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa