Инфо

31. децембар 2015.31. дец 2015.
ДИРЕКЦИЈА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ У НОВУ ГОДИНУ СА ВЕЋИМ БУЏЕТОМ

ЗАШТИТИТИ СЕЉАКА

Претпоследњег дана 2015. године у Дирекцији за пољопривреду уприличено је дружење са новинарима где су сумирани резултати за ту и најављени планови за ову годину. Добра вест за пољопривредне произвођаче овог краја је да је из градског буџета поново издвојена знатно већа количина новца за унапређење ове делатности.
- Претходних неколико година наш сељак је носио кризу на својим леђима. Град Шабац се са тим не слаже и из године у годину повећава се буџет за пољопривреду и на тај начин покушава се да се помогне произвођачима и да се они заштите колико је то могуће. За ову годину планирамо неке промене у односу на оно што смо радили прошле. Одвојена су средства за сушаре. Најбоље је улагање у секундарни приступ пољопривреди. Не само да продајемо сировину, него да покушамо да воће и поврће осушимо, спакујемо и продамо на захтевном светском тржишту. Други пројекат је развој козарства. Прошле године у оквиру пилот пројекта набавили смо козе за два домаћинства, ове године би требало за четрдесетак. Ради се о уматиченим грлима на основу којих ће сточари имати и субвенције од државе, навео је Владимир Шпегар, директор Дирекције за пољопривреду.
Још једна новина, која је из 2015. пренета у 2016. годину јесте додела расних уматичених овнова. Ових дана 25 овнова ће бити распоређено домаћинствима које имају овце у типу које нису уматичене, што ће омогућити да се ова грла уведу у регистар.
Дирекција је прошле године радила на генетском унапређењу свиња тако што је омогућила бесплатно осемењавање крмача. Такође је пружена шанса пчеларима почетницима који су поред тога што су добили по пет кошница обучени за рад са њима. Из Дирекције најављују наставак ових пројеката, али и свих оних којима су претходних година помагали пољопривредне произвођаче.
На првој овогодишњој седници Скупштине града наћи ће се Стратегија развоја пољопривреде, чија се израда тренутно приводи крају.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa