Инфо

7. јануар 2016.7. јан 2016.
РАЗГОВОР СА НАРОДНИМ ПОСЛАНИКОМ И ПРЕДСЕДНИКОМ СО КОЦЕЉЕВА ВЕРОЉУБОМ МАТИЋЕМ

СРБИЈУ ОЧЕКУЈЕ ВЕОМА ИНТЕНЗИВАН РАЗВОЈ

Урадили смо нешто што је до скоро било незамисливо за ову општину. Улазак Групе грађана Верољуб Веран Матић у СНС и рад ове странке заједно са локалним руководством дао је сјајан резултат
2015. године општина Коцељева је била велико градилиште. Да ли ће се сличан тренд наставити и у овој години?
- Сведоци смо да је 2015. година можда најуспешнија у коцељевачкој историји по броју инвестиција и вредности тих инвестиција. Имајући у виду да је општинско руководство знало то да спроведе у дело, да смо имали добру релацију са Владом Републике Србије, са надлежним министарствима, са републичким јавним предузећима, са донаторима и инвеститорима резултат је ту. Урађено је много асфалта од улица у Коцељеви, преко тротоара и сеоских путева до мостова. Значајне су инвестиције у електро-снабдевању и сада већ имамо испод десет одсто територије општине која има слабији електро напон. Ниско напонска мрежа ће се и даље радити али оно главно снабдевање из правца Шапца ће након израде трафоа у Владимирцима бити далеко квалитетније и стабилније. Прошле године урађена је у области водоснабдевања истражна бушотина у Свилеуви која је обећавајућа и надамо се да ћемо до половине следеће године успети да је претворимо у бунар и да га придодамо постојећем водосистему. Завршен је пречистач фекалне канализације у Доњем Црниљеву и на пролеће ће почети прикључење потрошача. У првој половини године биће завршена и велика инвестиција, изградња трансфер станице на депонији у Коцељеви. Ту су улагања и у канализациону мрежу, инфраструктурно опремање индустријске зоне, чишћење речних корита...
У 2016. биће настављено асвалтирање улица у Коцељеви и то оних делова који практично нису у зони градског грађевинског земљишта тамо где је решена канализација, а тамо где то није случај ћемо најпре решавати то питање. Асфалтираће се и део тротоара. Наставиће се радови и у сеоском делу. Инвестиције се настављају и у електро и у водо снабдевању.
Пре четири године сте на изборе изашли као лидер Групе грађана. Након тога дуго сте размишљали о понуди СНС да се прикључите овој странци. Да ли сте задовољни због донете одлуке?
- Испоставило се да је то добитна комбинација која се валоризовала кроз оно што се радило и урадило, што се подигао стандард, што имамо постојеће инвеститоре који проширују своју производњу али и инвеститора који подижу нове производне погоне и отварају нова радна места. Признања смо добили и кроз долазак премијера који је четири пута био у овој општини, долазак председника државе два пута, па министара који су долазили више пута. Општина Коцељева је постала препознатљива на државном нивоу у смислу доброг функционисања једне локалне самоуправе.
На претходним изборима сте са листом Групе грађана добили апсолутну већину у локалном парламенту. Да ли очекујете да можете да поновите овај резултат на предстојећим изборима, овога пута са листом СНС?
- Ја очекујем још бољи резултат. Ако је код некога и било дилеме раније за неке ствари да ли су биле добре или не, сада је јасно да је СНС или Група грађана коју сам ја водио до 2013. била добитна комбинација за општину Коцељева јер се сваке године правио озбиљан искорак у развоју ове општине од привреде, пољопривреде, преко јавног сектора, јавних служби. Ми смо, подсетићу, у јуну месецу прошле године имали највиши просек плате у Мачванском округу и били смо међу првих 25 одсто општина у Србији. То не долази само јер ова општина нема попут неких других стартне потенцијале као што су велике реке, чвор железнице, чворови великих путних праваца, рудна богатства, електране...ништа од тога немамо али имамо да нам је развој општине испред многих других који имају такво нешто. Види се рад локалног руководства
Да ли сматрате да би требало променити изборни закон и у ком сегменту?
- Лично сам увек више волео да се врши избор одборника и народних посланика непосредно, да се бира човек. Он може да буде кандидован испред одређене политичке опције али та личност не треба да буде са списка редни број, већ да стоји именом и презименом и да он својим именом и презименом повуче одређени број гласова. Такође мислим да и председници градова и општина треба да се бирају директно на изборима, јер народ посебно на локалу, препознаје квалитетне људе.
Шта Србију очекује у 2016. години?
- Србију очекује интензивни развој. Ми треба да се из успаваног дела мало покренемо, да се умијемо хладном водом, јер мора се пуно тога радити. Јер тешко може да се не успе ако се ради са вољом пуним капацитетом. Најбитније је оно што остаје иза вас као резултат. Већ је препознатљиво да нас у наредном периоду очекује интензиван привредни, економски развој и на државном нивоу улагање у велику инфраструктуру без које практично нема озбиљнијег развоја. Идемо у добром смеру, идемо ка европском путу. Добра је сарадња са Русијом, добра комуникација са Кином као и са другим земљама које нису део ЕУ. Ако успемо на политичком нивоу то да одржимо то ће бити најбоље за све нас.
Чега ћемо морати да се одрекнемо?
Лоших навика.
Захваљујући манифестацијама које могу бити занимљиве и ван граница наше земље, Коцељева је била веома присутна у медијима. Најзначајнија међу њима је свакако Фестивал зимнице. Да ли ће се наставити у том правцу?
- Ми до пре 7-8 година нисмо имали ниједну сличну манифестацију која би била препознатљива и ван граница општине. За седам година смо успели да направимо једну веома добру манифестацију. Мислим на фестивал зимнице. Препознатљива је као добра манифестација. Када су границе наше земље у питању ми полако постајемо престоница зимнице. Поред тога и мото скуп који је сада већ традиционалан доприноси промоцији општине, окупља људе. Значајне су и ловачке манифестације које окупљају бројне ловце.
Фестивал зимнице је манифестација која је произашла из пољопривреде. Шта је то што се може урадити како би се пољопривредна производња поспешила?
- Пољопривреду доживљавам на један специфичан начин. И сам сам рођен и одрастао на селу, живео сам својевремено у условима сеоског амбијента. У Скупштини Републике Србије сам и члан Одбора за пољопривреду. Пољопривреда зависи од система државе првенствено, од тога које ће се мере повући у смислу развоја пољопривреде. Што се тиче локалне самоуправе мислим да ми треба да обезбедимо инфраструктурне услове да нам сеоско подручје има оно што је неопходно за развој и за живљење на тим просторима. Данас уколико немате могућност савремене комуникације немате ни развој. Ми ћемо поставити на територији наше општине оптичке каблове док ће Телеком поставити базне станице како би и сеоско подручје имало савремену комуникацију. Домаћинства у којима има младости имаће и перспективу. Старачка домаћинства такође морају имати шансу да живе од пољопривреде. Подсећам да је донет и Закон о задругама где су најинтересантније пољопривредне задруге.
Велике недаће пољопривредницима задају елементарне непогоде. Коцељевачка општина је из буџета у претходној години издвојила значајна средства за надокнаду дела штете од града. Ви сте инсистирали на јединственом систему заштите од града. Да ли сте задовољни законским решењем?
- Влада је и на моју иницијативу прихватила да уради нови закон који је дошао у Скупштину и чини ми се да је урађен боље него што сам очекивао. Сматрам да смо добили јако квалитетан закон о противградној заштити. Противградна заштита се у потпуности вратила у Хидрометеоролошки завод који је до сада био само део противградне заштите.
Да ли ће се у овој години изградити још неки производни погон у Коцељеви?
- Ми увек радимо на ту тему. Важно је и да нам се постојећа привреда развија. Ми имамо на нашем подручју другог извозника смрзнутог воћа из Србије. Имамо нових инвеститора чије ће инвестиције, започете у прошлој, бити реализоване у овој години. Такође увек имамо и потенцијалне инвеститоре. Веома је лепо поново видети индустријску зону ујутру или у поподневним сатима када видите једну масу радника који одлазе на свој посао или се враћају. То одавно нисмо видели у Коцељеви.
Почетком године почело је електронско издавање грађевинских дозвола у свим градовима и општинама у Србији. Ова локална самоуправа нема вишка радника. Да ли је могуће са постојећим људским ресурсом спроводити квалитетну модернизацију општинске управе?
- Велика је ствар да смо били рационални у запошљавању у јавном сектору, поготово у административном делу. Ми сада имамо 30 одсто мање људи него што је то држава прописала. Имамо простора за нова запошљавања али ако се одлучимо за то биће то селективна запошљавања где ће посао добијати они кадрови који нам заиста недостају. Ми за сада имамо потенцијал да испратимо модернизацију али квалитетним и образованима људима, поготово ако су са ових простора и ако имају жељу да раде, мислим да треба дати шансу.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa