Инфо

7. јануар 2016.7. јан 2016.
УБИСТВО МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ У ДОМУ ЗДРАВЉА

НЕКА ЉУБИНКА БУДЕ ПОСЛЕДЊА ЖРТВА

У амбуланти службе медицине рада психијатријски болесник убио медицинску сестру. Министарство и синдикати траже промену закона и најстроже казне за починиоце напада на медицинске раднике
Медицинска сестра Љубинка Поповић (59), убијена је у уторак на свом радном месту у четвртој здравственој амбуланти Дома здравља. Због овог злочина одмах је ухапшен Вукашин Вилотић (42). Љубинка је ножем убодена у врат. Повреда је била таква да јој доктори нису могли помоћи. Убијена Љубинка је више од 30 година помагала другима. Вилотић је пре десетак година изазвао саобраћајну незгоду у којој је погинуло дете. Нож је понео са собом, а у службу медицине рада је дошао да му се препишу лекови за психијатријску болест од које је боловао. Након извршеног злочина, опрао је руке и мирно сео у чекаоницу.
Љубинка је оставила двоје деце и троје унучића.
Ово је трећи напад на медицинске сестре у последњих неколико месеци у Србији. Претходне две су у Београду брутално претучене.
Министар здравља, Златибор Лончар одмах је у уторак посетио Шабац. Изјавио је да више не може да се прича, него мора да се ради. Најавио је најхитније покретање иницијативе за пооштравање казни за све који направе било какво противзаконито дело у здравственој установи.
-Здравствена установа треба да буде оаза мира, где се помаже људима, а не бојно поље где ће деца да остају без родитеља. Тражићемо најригорозније казне за починиоце свега што се деси у здравственим установама, рекао је Лончар.
Шабац су у среду посетили и државни секретар Министарства здравља, проф. др Берислав Векић, и председник Синдиката медицинских сестара и техничара Драган Бисенић. Пре тога, у Београду су одржали састанак представници Министарства и синдиката и заузет је јединствен став, да се тражи измена закона.
Државни секретар Векић је рекао да је ово био тужан дан за породицу Поповић, град Шабац и српско здравство.
-Мислим да ово треба да буде коначна опомена. Последњих месеци се суочавамо са учесталијим физичким физичким насртајима на здравствене раднике. Већ смо покренули иницијативу за промену Кривичног закона, за покретање хитног кривичног поступка против сваког ко нападне здравственог радника и да буде најстроже кажњен. Надамо се да ћемо са резултатима изаћи врло брзо. Не можемо сами да водимо ову причу, него само у координацији са Министарством унутрашњих послова и Министарством правде, рекао је Векић.
Бисенић је навео да су још послед последњег напада на медицинску сестру у Институту за онкологију крајем новембра имали састанак са ресорним министарством и заштитницима грађана Родољубом Шабићем и Александром Јанковићем. Истакао је да су и тада покушали да нађу решење за учестале нападе, али да их је овај случај претекао у томе.
-Синдикати стоје иза тога да нама у овом тренутку не треба беџ на коме ће писати да смо службена лица. Треба нам искрена и хитна здравствена заштита., измена Закона и да Тужилаштво хитно реагује по службеној дужности, али и казнене одредбе. То може бити симболичан гест. Људима какав је човек који је убио Љубинку, вероватно никакав закон не може одвратити од наума. Ипак, показаће се да је Држави стало, рекао је Бисенић и додао да ово није само проблем здравства, већ друштва и да не сме бити схваћено као нормална појава у кризном периоду.
Векић не сматра да је потребно још установа за збрињавање психијатријских болесника. Каже да стратегија предвиђа већи ангажман примарне здравствене заштите код психичких болесника, кроз програм приближавања тих пацијената заједници. То је програм који имплементирају за једно са ОЕБС.
-Програм ће у потпуности заживети када завршимо реформу примарне здравствене заштите, где ћемо направити тзв. саветовалишта, односно специјалне амбуланте за психичке болеснике при домовима здравља. Лекари специјалисти психијатрије одлучују о дијагнози и свако ко има индицију да буде хоспитализован сигурно ће и бити, рекао је Векић.
Члан Градског већа задужен за здравство, др Бранко Вујковић, навео је и да је један од захтева да се врати процедура преписивања лекова којима се лече психијатријски болесници на психијатре. Таква је била пракса до увођења изабраног лекара који то сада раде. Вујковић сматра да то ипак треба да се обавља под надзором стручњака.
- Љубинка Поповић је јуче дошла на свој посао, радила одговорно, као и сваког дана више од 30 година, али се у уторак није вратила својој деци и породици. Убијена је на свом радном месту помажући другима. Ту и лежи највећи апсурд ове трагедије. Да ли било ко треба да буде повређен и убијен док ради свој посао. Држава мора снажно и брутално да реагује према свима онима који нападају друге који одговорно раде свој посао. Нашој Љубинки не можемо помоћи, али нека она буде последња у низу нападнутих, не само здравствених него свих радника у Србији, рекао је Вујковић.
Директор Дома здравља Мирослав Поповић обећао је помоћ породици настрадале. Упутио је и апел министарствима здравља и правосуђа да се у будуће ови догађаји не понове.
Шабачки Дом здравља у среду у 13 часова је одржао “Пет минута тишине за право на живот”. Овај протест подржао је и Синдикат, а прикључили су се и други здравствени центри у Србији.
Љубинка Поповић је сахрањена у среду у 14 часова у Мишару.
Није јој се могло помоЋи
Настрадалој Љубинки први је помоћ покушао да пружи др Андрија Антонић, специјалиста медицине рада. Каже да је призор био страшан, а повреде такве да јој се није могло помоћи, иако су учинили све што је било у њиховој моћи.
-Поразно је то што је ово друштво дошло до тога да доживимо овако нешто, без обзира на помућену свест починиоца. Некада су људи имали највише поверења у докторе и постојао је добар однос. То се у последње време пореметило. Замолио бих и новинаре да извештавају мало и афирмативно о овој професији. Имам утисак да се некад свесно или несвесно потпирује анимозитет, рекао је др Антонић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa