Инфо

28. јануар 2016.28. јан 2016.
ГЛАС У СВЕТСКИМ КУХИЊАМА: ХАЈДЕ ДА КУВАМО ЗАЈЕДНО

ФРАНЦУСКА КУХИЊА

Француска је земља у којој храна и пиће представљају нераскидиви део националног индетитета. Небројне комбинације боја, арома, и укуса достигле су невероватан ниво развијајући код самих Француза веома истачан осећај за све што је у било ком контексту везано за кулинарство које је достигло ниво науке.
Део Француске по имену Прованса је вероватно најлепша и најмириснија област на свету где се гаји зачинско и мирисно биље које се употребљава за спремање чаробних националиних оброка користи готово све: босиљак, естрагон, ловор, лаванда, мајоран, оригано, рузмарин, жалфија, тимјан... списак је бесконачан.
Провансалски букет подразумева везу мешавине 3-4 биљке угавном су ту рузмарин, тимјан, ловор и мајоран често су ту и лаванда и жалфија.
Гурмани по рођењу Французи конзумирају најшири спектар меса месних прерађевина као и небројне врсте јаких и зрелих сирева.
Какву год намену имали оброци у Француској састоје се из више врста јела, где су сиреви сложени по јачини, углавном на дрвеним пладњевима, могу бити предјело, главно јело салата или пак посластица.
Најтипичнији производ Француске је багет хлеб који се конзумира уз свако јело а најквалитетнији садржи минимум квасца веома дуго нараста и још дуже траје његово мешење. Сваки багет је дужине 70 цм и тежине 200 г.
Поврће, умаци и друге карактеристике француске кухиње
Карактеристика француске кухиње је у разноврсности јела. По свом географском положају Француска је најпотпунија целина у погледу људске исхране у Европи.
Поврће се некористи само за умаке и прилоге већ се једе као главно јело, захваљујући томе француска кухиња је богата витаминима и влакнима што је од велике користи за пробаву.
Још једна важна одлика француске кухиње њено богатство састоји се у разним умацима постоји више од 3.000 умака у Француској.
Оне чине храну богатом и укусном а такође побољшавају и пробаву. С друге стране млеко је тешко запазити на богатој француској трпези. Једини производ који добијају од млека је такозвани француски сир.
Француско вино је присутно у дегустирању нових јела као и оброка.
Француска кухиња је права благодет за организам али и она има неке мане, користи се много намирница са животињским протеином попут паштета и попут злогласне гушчије паштете.
Лазар Прстојевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa