Инфо

28. јануар 2016.28. јан 2016.
У ЦЕНТРУ ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ ЗАВРШЕНА „НТЦ ШКОЛИЦА“

ИГРОМ ДО ЗНАЊА

Током двомесечног дружења ученици од првог до шестог разреда шабачких основних школа кроз игру учили како на најлакши начин да запамте градиво. Револуцинарни начин учења, захваљујући Друштву учитеља Шабац, прошло четрдесет основаца који су прошлог четвртка добили дипломе после дружења са дечјим писцем и коаутором програма „НТЦ систем учења“ Урошем Петровићем
Да се знање итекако завртело кроз игру показало је током преходна два месеца четрдесет шабачких основаца. У Центру за стручно усавршавање прошлог четвртка одржан је последњи час првог нивоа „НТЦ школице“ која је покренута у оквиру „НТЦ систем учења - Да се знање заврти кроз игру“ чији су аутори др Ранко Рајовић и дечји писац Урош Петровић.
- За децу је стварно изазов. То је нека врста менталне стимулације. Поносни смо јер је у питању вишеструка корист. Многима од њих мало променимо начин размишљања, проширимо опсег, охрабримо их да говоре своје идеје, да их бране, размишљају о њима, усвоје можда туђе, да се надовежу где они то после користе читавог живота. И на крају резултати које деца постижу када прођу кроз овај програм су нам најбоља награда. Све остало је мање вредно - рекао је Урош Петровић после дружења са окупљеним малишанима и њиховим родитељима.
Захваљујући резултатима које постиже овај систем учења примењује се у десетак земаља Европе. А да се и у Шапцу радило на најбољи могући начин потврдили су малишани својим знањем.
- Било је сјајно. Посебно што се деца први пут сусрећу са оваквим начином учења. Одмах се појавило то одушевљење. Радо су долазили на часове што су нам потврдили и родитељи. Неколицина њих почела је то да примењује и у школи. Довољно је што су почели да размишљају на други начин и што су се покренули да повезују оно што знају са оним доживљеним, наученим - уверена је учитељица Милена Драгојевић која је са својим колегиницама Татјаном Чолић, Светланом Димитријевић и Сузаном Мијушковић децу учила новим техникама учења.
Задовољство постигнутим показала су како деца, тако и родитељи. Причи овде није крај. Од марта месеца биће организован виши ниво за све оне који су завршили почетни. Такође, за све ученике од првог до осмог разреда организоваће се и почетни ниво.
- Деца су успешно завршила први ниво и као као што смо им обећали на почетку дошао је и Урош Петровић. Урош је неко ко на прави начин дочарава како то и у ком правцу треба наша деца да размишљају и на који начин да повезују појмове и ствари. Надам се да ће опет, када крене други круг „НТЦ школице“ доћи да видимо како то деца на бољи начин могу да уче у својим школама. Све потребне информације биће на сајту Центра. Слаћемо обавештења школама, родитељима, тако да ће на разне начине моћи да сазнају када креће друга сезона „НТЦ школице“ у Центру за стручно усавршавање - обећао је мр Горан Стојићевић, директор Центра за стручно усавршавање.
РЕКЛИ СУ...
- Било је лепо са другарима. Учитељице су добро објашњавале. Научили смо много тога тако да нам је сада лакше да запамтимо песмице и школско градиво. Свидело ми се све што смо радили. Причала сам другарима и они би радо дошли. Волела бих да се и даље дружимо и научимо још нешто ново - Лена Игњатовић, ученица И2 ОШ „Ната Јеличић“.
- Било ми је лепо и много смо научили. То ми се стварно свиђа. Сада боље и у школи памтим. Највише су ми се свиделе загонетне приче. Жао ми је што је ово последњи час. Волела бих да и даље долазим овде - Теодора Катић, ученица И2 ОШ „Лаза К. Лазаревић“.
- Велики напредак се примећује јер они то примењују и у кући, кроз игру. У школи и немају неке велике лекције да уче да би се то сад показало. Моје лично мишљење је да ће се то најбоље показати тек касније у вишим разредима. Подржавамо све ово. Зато и јесмо овде - Марија Јовановић, Петрина мама.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa