Инфо

28. јануар 2016.28. јан 2016.
НОВО ПРИЗНАЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ

ДОСЛЕДНОСТ НА ПУТУ СВЕТОСАВЉА

Традицију, када је у питању међународно такмичење „Светосавље и наше доба“ Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, успешно, шесту годину за редом, наставили су ученици Школе примењених уметности. Тако је и овогодишњи, двадесет четврти по реду конкурс на тему „Породица“ био у знаку радова талентованих шабачких средњошколаца. Ученице другог разреда Јелена Веселиновић и Милица Стојадиновић освојиле су прво и друго место, а матуранткиња Сара Глигорић треће у категорији уметност - калиграфија.
- То је заиста велики успех, али ми увек промишљамо и пажљиво бирамо детаље, па тако и сада, када смо на најбољи начин одговорили на задату тему. У основи свега, главни покретач је љубав, у свој својој различитости - рекла је проф. калиграфије Наташа Јовановић која је и овога пута била један од награђених наставника.
Управо све то довело је до оваквог успеха јер само посвећеност ученика и залагање професора могу створити права уметничка дела.
- Са калиграфијом, као уметношћу лепог писања, први пут сам се сусрела када сам уписала Школу примењених уметности. Привукла ме је слобода писања, потеза и украшавања слова, лепота ћириличног, али и латиничног писма. Калиграфију сам заволела, јер ме и опушта. Ова награда за мене представља подстицај за даљи рад - додала је Јелена Веселиновић.
Љубав према калиграфији, када је у питању Милица Стојадиновић, родила се спонтано али и заслугом проф. Наташе у којој су имали несебичну подршку.
- Драго ми је да је на овај начин вреднован и мој литерарни рад који је био заправо текст калиграфског записа. Одувек сам волела да пишем. У суштини, треба вредно радити, а ако то радите са љубављу, сваки уложени труд ће се исплатити.
Код Саре Глигорић та се љубав развила још у седмом разреду основне школе док је похађала радионице из ове области.
- Током четири године у Школи примењених уметности усавршила сам технику и начин рада, спознала лепоту различитих писама. Увек сам учествовала на конкурсима. Сваки послат рад био је другачији и, уз подршку професорке, из њега сам увек нешто ново могла да научим. Све су то била нова искуства. Освајала сам и награде, које су за мене биле додатна мотивација за даљи труд и рад. С обзиром да је ово последња година коју ћу провести у Школи примењених уметности, потрудићу се да у наредним месецима освојим још неку од награда и посветим је школи из које сам понела толико лепих тренутака - изјавила је Сара.
Поред првонаграђених ученица стигла је и похвала за ученика првог разреда Светислава Деспотовића. Од петнаест радова на изложби у Београду нашло се осам шабачких ученика. Тако су се поред поменутих ученика могла видети дела и Ане Лукић, Ђорђа Мијаиловића, Јоване Васић и Кристине Пантелић.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa